20.09.2024 / 14:12 Svijet - IGK

Velika pobjeda istine i pravde: Britannica od sada upotrebljava riječ genocid!

Velika pobjeda istine i pravde: Britannica od sada upotrebljava riječ genocid!
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
U nedavno objavljenom članku enciklopedije Britannica, umjesto riječi genocid koristio se termin masakr u kontekstu događaja u Srebrenici 1995. godine.

Zbog toga je IGK uputio pismo uredništvu enciklopedije u kojem zahtijeva da se koristi termin genocid. U pismu IGK između ostalog stoji:

"Međunarodni sud pravde, Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju i mnogi nacionalni sudovi država su utvrdili je da namjera počinilaca i razmjera zločina koji se dogodio u Srebrenici jula 1995. godine odgovara definiciji genocida. Genocid u Srebrenici, dakle nije baziran na političkim, historijskim ili ekspertnim stavovima bilo kojih političara, historičara ili pravnika, nego na činjenicama koje su pravosnažno utvrđene na bazi međunarodnog prava i presuda međunarodnih sudova u Hagu. Ove godine Generalna skupština Ujedinjenih naroda je usvojila Rezoluciju koja 11. juli proglašava Međunarodnim danom refleksije i komemoracije genocida u Srebrenici”.

U provom odgovoru uredništva enciklopedije Britannica koga je IGK dobio stoji:

"Na osnovu navoda iz vašeg pisma zatražio sam mišljenje potpisanog autora ovog članka, R. Jeffreyja Smitha, koga je prvobitno napisao za nas prije više od jedne decenije. Veoma cijenim vaše informacije u pismu koje su nas potakle da ozbiljno procijenimo ovaj problem”.

U drugom odgovoru uredništva enciklopedije Britannica, IGK je dobio potvrdu da ova respektabilna enciklopedija upotrebljava riječ genocid u Srebrenici umjesto masakr

Kultura sjećanja na bazi institucionalne upotrebe sudskih, naučnih i historijskih činjenica o genocidu u Srebrenici postaje strategija protiv zaborava. Kad bismo zaboravili Srebrenicu, stavili bismo pod hipoteku i sopstvenu budućnost; moramo naučiti lekcije iz prošlosti kako bi spremnije prihvatili ono što dolazi sutra.

Istina i pravda su sastavni dio bolje bolje budućnosti Bosne i Hercegovine i svih njenih građana i naroda.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo