12.08.2024 / 12:23 Svijet - Koliki je cjenovni jaz?

Rekordne plate britanskih direktora, najplaćeniji zaradio 16.85 miliona funti

Rekordne plate britanskih direktora, najplaćeniji zaradio 16.85 miliona funti
Foto: Unsplash

Šefovi najvećih britanskih kompanija su u 2023. dobili rekordne plate, a devet je kompanija svojim izvršnim direktorima ponudilo pakete vrijedne više od 10 miliona funti, pokazalo je istraživanje.

Prosječna plata izvršnog direktora kompanije iz sastava berzovnog FTSE-100 indeksa porasla je u prošloj godini 2.2 posto, na 4.19 miliona funti, objavila je savjetodavna kuća High Pay Center, dodajući da je rast plata izvršnog direktora bio usporen u odnosu na prethodne dvije godine.

Tako je prosječna plata izvršnog direktora bila za 120 puta veća od prosječne plate britanskog radnika s punim radnim vremenom, pokazalo je istraživanje.

Mašinovođe i porodični doktori su među zaposlenima u Velikoj Britaniji koji će u ovoj godini pokrenuti proteste zbog plata ili uslova rada.

"Povećanje prosječne plate glavnog izvršnog direktora odražava mali broj kompanija koje daju stvarno velike plate, ali nisu velika povećanja u svim segmentima", rekao je Luke Hildyard iz High Pay Centera.

Hildyard je dodao da Britanija ima "poslovnu kulturu koja stavlja interese ulagača ispred radnika, kupaca, dobavljača i dioničara".

Naknade rukovodiocima u vodećim britanskim firmama su posljednjih godina izazvale bijes dioničara, a većina ih je kritikovala jaz između prosječnih primanja radnika i plata izvršnog direktora.

No neki upravitelji fondovima u Ujedinjenom Kraljevstvu podupiru pozive da se odborima daje više fleksibilnosti u plaćanju vrhunskih talenata kako bi se zaustavio odljev mozgova u zemlje u kojima su plate manje vruća tema.

Najplaćeniji britanski izvršni direktor bio je Pascal Soriot iz farmaceutske kompanije AstraZenece, koji je zaradio 16.85 miliona funti. Sljedeći je bio Erik Engstrom iz informacijske i analitičke grupe RELX plaćen 13.64 miliona funti, pokazalo je istraživanje High Pay Centera, koji je koristio podatke iz financijskih izvještaja kompanija.

(Vijesti.ba/HINA)

Izdvajamo