25.09.2024 / 12:05 Svijet - Helsinki

Aktivisti za zaštitu okoliša poprskali zgradu finskog parlamenta crvenom bojom

Aktivisti za zaštitu okoliša poprskali zgradu finskog parlamenta crvenom bojom
Foto: FENA

Aktivisti za zaštitu okoliša poprskali su u srijedu zgradu finskog parlamenta crvenom bojom u znak protesta protiv industrije treseta, što je izazvalo oštre kritike političara.

Aktivisti Extinction Rebellion Finland i švedske organizacije Aterstall Vatmarker (Obnovite močvare) ofarbali su nekoliko granitnih stubova na glavnom ulazu u zgradu crvenom bojom nalik krvi.

Oni su za AFP rekli da protestuju protiv finske državne kompanije Neova koja iskopava treset u švedskim močvarama.

Treset izvađen iz močvara često se koristi kao izvor energije ili u poljoprivredne svrhe, emitirajući velike količine ugljičnog dioksida.

U svom prirodnom stanju, tresetišta pohranjuju velike količine ugljičnog dioksida.

- Obojili smo stubove ovom lako perivom bojom kako bismo pokazali da je Finska aktivno uključena u ubrzavanje klimatske krize - rekao je Valpuri Nykanen, aktivista Extinction Rebellion Finland.

- Finska iskopava treset u Švedskoj, a mi znamo da moramo postupno izbaciti naftu, gas i sva fosilna goriva, a treset je veoma fosilan - dodao je Lior Tell-Stefansson iz Aterstall Vatmarker.

Policija je stigla na mjesto događaja poslije 08:00 sati i uklonila 10 demonstranata koji su sjedili na stepenicama sa znakovima u rukama.

Incident se istražuje kao teška materijalna šteta, navodi se u saopćenju policije.

Nekoliko finskih političara odmah je osudilo taj čin.

List Helsingin Sanomat citirao je premijera Peterija Orpoa koji je rekao da je to "potpuno neshvatljiv i neprihvatljiv vandalizam".


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo