12.08.2024 / 07:08 BiH - Saopćenje

Reakcija Kanade na pismo IGK: Stari most u Mostaru kao UNESCO-ov simbol pomirenja

Reakcija Kanade na pismo IGK: Stari most u Mostaru kao UNESCO-ov simbol pomirenja

Institut zaistraživanje genocida Kanada je dobio odgovor iz ureda Tima za bilateralne odnose Kanade i Evropske unije na pismo dr. Ailish Campbell, ambasadorici Kanade u Evropskoj uniji u vezi prezentacije hrvatske poslanice u Evropskom parlamentu Željane Zovko o naslijeđu Republike Hrvatske, s posebnim naglaskom na Stari most u Mostaru.

U odgovoru Tima za bilateralne odnose Kanade i Evropske unije piše:

"Hvala na pismu Njenoj Ekselenciji Ailish Campbell, ambasadorici Kanade pri Evropskoj uniji, u vezi s izlaganjem hrvatske evroparlamentarke Željane Zovko u Evropskom parlamentu o baštini Starog mosta u Mostaru, u kontekstu obilježavanja 20. godišnjice rekonstrukcije Starog mosta. Razumijemo osjetljivost problema i uzimamo u obzir vašu zabrinutost.

Kanada cijeni značajnu historijsku i kulturnu važnost Starog mosta u Mostaru, kao UNESCO-ovog priznatog simbola pomirenja, međunarodne saradnje i suživota. Njegova rekonstrukcija predstavlja presedan za proces izgradnje mira, naglašavajući potencijal kulturnog naslijeđa za podsticanje inkluzije.

U tom kontekstu, Kanada nastavlja raditi sa Vladom Bosne i Hercegovine i međunarodnom zajednicom u pravcu punog provođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine, u kojem je Bosna i Hercegovina zadržala svoje međunarodno priznate granice.

Cijenimo važnost vaše institucije da skrene pažnju Vladi Kanade na ovo važno pitanje”.

Podsjećamo direktor IGK Emir Ramić poslao je urgentno pismo Njenoj Ekselenciji Ailish Campbell, ambasadorici Kanade pri Evropskoj uniji u kome između ostalog piše:

"Stari most je svjetska kulturna baština iz Bosne i Hercegovine, a nikakva hrvatska baština. Stari most i stara gradska jezgra prvi je bosanskohercegovački spomenik zaštićenoga svjetskog naslijeđa. Stari most koji su srušile snage Hrvatskog vijeća obrane 1993. godine, a koji je obnovljen 2004. godine, uvršten je 2005. godine na listu Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu. Sramno se Stari most prikazuje kao dio hrvatske baštine. Čvrsto vjerujemo da takvo tumačenje podriva historijsku tačnost i činjenice i potencijalno može dovesti do pogrešnog predstavljanja kulturnog naslijeđa. Kao država članica Evropske unije, Hrvatska ima pravnu i moralnu dužnost da istinu iznese na vidjelo pred međunarodnu zajednicu. U svjetlu ovog konteksta pozivam Vas da razmislite o zauzimanju odlučnog stava protiv ove prezentacije u saradnji sa Vladom Kanade.

Od najveće je važnosti i naše kolektivne odgovornosti da institucije kao što je Evropska unija podržavaju integritet historijskih činjenica i naslijeđe međunarodnih sudova, kao što je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju koji je utvrdio da su rušenje Starog mosta 1993. godine izvršili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane u sklopu udruženog zločinačkog pothvata koji je vodio pokojni predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman. Nespremnost Republike Hrvatske da prizna ove povijesne činjenice i njeno uporno, namjerno odricanje i potkopavanje presuda Međunarodnog suda izaziva ozbiljnu zabrinutost za njen integritet i dobru volju prema međunarodnoj zajednici, uključujući njene partnere u Evropskoj uniji. Očuvanje istine i pravde je od vitalnog značaja u kontekstu Evropske unije. Svaki pokušaj netačnog prikaza historijskih i kulturnih događaja bilo gdje u svjetu od strane država treba da se suoči sa rigoroznim odbacivanjem", saopćeno je iz Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK).

(Vijesti.ba)

Izdvajamo