31.07.2024 / 16:17 Svijet - Washington

Blinken: SAD nisu umiješane u ubistvo lidera Hamasa

Blinken: SAD nisu umiješane u ubistvo lidera Hamasa
Foto: Arhiv

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je u srijedu da Sjedinjene Države nisu bile uključene u atentat na lidera Hamasa Ismaila Haniyeha, te je ponovio važnost prekida vatre u Gazi, prenosi Reuters.

- Ovo je nešto za što nismo znali niti smo bili uključeni. Vrlo je teško špekulirati - rekao je Blinken u intervjuu za Channel News Asia tokom posjete Singapuru.

Iranska Revolucionarna garda potvrdila je Haniyehovu smrt, nekoliko sati nakon što je prisustvovao ceremoniji polaganja zakletve novog predsjednika te zemlje.

Haniyeh, koji je važio za političkog vođu palestinske grupe Hamas obično je bio stacioniran u Kataru. Bio je lice međunarodne diplomatije Hamasa dok rat Izraela nakon Hamasovog napada 7. oktobra traje u Gazi.

- Naučio sam tokom mnogih godina nikada ne špekulirati o uticaju koji jedan događaj može imati na nešto drugo - rekao je Blinken kada je upitan kakav bi uticaj Haniyehova smrt mogla imati na rat.

Atentat na Haniyeha, manje od 24 sata nakon što je Izrael tvrdio da je ubio komandanta Hezbollaha za kojeg je rekao da je bio iza smrtonosnog napada na okupirani Golan od strane Izraela, mogao bi biti veliki udarac za šanse za postizanje sporazuma o prekidu vatre u ratu koji traje već deset mjeseci.

Blinken, koji je u Aziji od kraja prošle sedmice, rekao je da je prekid vatre i oslobađanje talaca koji se drže u Gazi ključno i da će Sjedinjene Države učiniti sve da to postignu.

Haniyeh će biti pokopan u Kataru nakon dženaze u petak, saopćio je palestinski pokret Hamas.

Javni i službeni ispraćaj održat će se u četvrtak u Teheranu, a nakon toga tijelo će biti prebačeno u katarsku prijestolnicu Dohu.

Dženaza će biti održana u petak u podne u Dohi, a potom će biti pokopan na groblju u Lusailu, sjeverno od glavnog grada.

U izjavi je Hamas dodao da će se ceremonija u Dohi održati “uz prisustvo naroda i frakcija te uz sudjelovanje arapskih i islamskih lidera.”

Iran je proglasio tri dana žalosti nakon ubistva Haniyeha u Teheranu u napadu za koji se krivi glavni neprijatelj Izrael.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo