27.09.2024 / 21:26 Svijet - Nakon pet godina

Trump i Zelenski u Trumpovom tornju: Ovo mora prestati...

Trump i Zelenski u Trumpovom tornju: Ovo mora prestati...
Foto: (Julia Demaree Nikhinson / Associated Press)
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sastao se u petak u New Yorku sa bivšim američkim predsjednikom i republikanskim predsjedničkim kandidatom Donaldom Trumpom, prenosi Hina pozivajući se na dpa.


Navodi se kako je sastanak u Trumpovom tornju održan u svjetlu zabrinutosti zvaničnog Kijeva da bi Trump, ako pobijedi na predsjedničkim izborima 5. novembra, mogao smanjiti američku vojnu podršku Ukrajini.

Govoreći o ratu u Ukrajini, Trump je rekao: “To mora u nekom trenutku prestati. Mora prestati.”

“Prolazi kroz pakao”, rekao je za Zelenskog, dodavši: “Njegova zemlja prolazi kroz pakao.”

“Mislim da se slažemo da se rat u Ukrajini mora zaustaviti i da Putin ne smije pobijediti”, rekao je Zelenski novinarima.

Trump je u četvrtak navečer na konferenciji za novinare rekao da je Zelenski zatražio da se sastanu. Posljednji put sastali su se u četiri oka prije približno pet godina, prije ruske invazije na Ukrajinu koja je počela februara 2022. godine.

Trump inače kritikuje veliku finansijsku i vojnu podršku SAD-a Ukrajini. Često ponavlja kako će, ako on pobijedi na izborima, rat brzo završiti. No, nikada nije rekao kako to misli izvesti.

Trump je doveo u pitanje američku podršku Ukrajini i na predizbornom skupu ove sedmice rekao da je zemlja trebala postići dogovor s Rusijom kada je Moskva počela svoju punu invaziju u februaru 2022. godine.

U četvrtak je ponovio svoje tvrdnje da bi mogao osigurati mirovni sporazum.

Ukrajinski lider je prije putovanja u New York na godišnju Generalnu skupštinu Ujedinjenih naroda rekao da se nada da će Joeu Bidenu, Kamali Harris i Donaldu Trumpu predstaviti svoj “plan pobjede” u ratu s Rusijom.

Ipak, razljutio je Trumpovu kampanju nakon što je posjetio tvornicu municije tokom vikenda u Pennsylvaniji te razgovarao s guvernerom te države, demokratom Joshom Shapirom.

Trump je nastavio s kritikom ukrajinskog predsjednika tokom kampanje. U ponedjeljak je rekao da Zelenski želi da Harris pobijedi na izborima, a u srijedu je istočnoevropsku naciju nazvao “mrtvom” i “uništenom”.

Republikanac je, također, nagovijestio da je bio uznemiren nedavnim izjavama Zelenskog za časopis The New Yorker, u kojima je ukrajinski lider rekao da vjeruje da Trump “zaista ne zna kako zaustaviti rat”.

Kada ga je novinar na konferenciji za štampu pitao o tim izjavama, Trump je rekao: “Vjerujem da se ne slažem s njim. On me ne poznaje.”

(Vijesti.ba)

Izdvajamo