27.09.2024 / 23:20 Svijet - Neminovna budućnost

Pretpostavlja se da će tržište umjetne inteligencije rasti do trilion dolara

Pretpostavlja se da će tržište umjetne inteligencije rasti do trilion dolara
Foto: X
Procjenjuje se da će ukupno tržište hardwarea i softwarea povezanih s umjetnom inteligencijom rasti između 40% i 55% godišnje u najmanje naredne tri godine, dostižući između skoro trilion dolara do 2027. godine.

Fluktuacije u ponudi i potražnji će stvoriti raznolikost na tom putu, ali dugoročna, izdržljiva putanja izgleda kao da je tu da ostane.

Tri centra inovacija, do sada najveći dobavljači usluga u oblaku ili hiperskaleri, predvodili su tržište u potrošnji na istraživanje i razvoj, angažovanju talenata i inovacijama.

Tržište umjetnom inteligencijom je izazovno i nastavit će rasti.

Osnovna matrična algebra i računanje s velikim brojem podataka opterećuje paralelizam, memorijski i sistemski propusni opseg, umrežavanje, infrastrukturu i aplikativni software.

Na primjer, većina hiperskalera razvila je vlastiti silicij za obuku i zaključivanje, kao što su Amazonov Trainium i Graviton, Googleov TPU ili Meta MTIA. Nvidia je proširila svoju "računsku jedinicu" izvan samog GPU-a, sada integrisanu sa threadovima, hibridnom memorijom, DGX-om i ponudama u oblaku.

Nvidia također unapređuje svoj software, te nudi hostovane usluge, pružajući prilagođena rješenja koja koriste njen hardware i stvara efikasniji ekosistem za programere i korisnike. Apple razvija vlastiti LLM na uređaju i već ima vlastiti silicij.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo