7°C
Mostar 13°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

24.07.2024 / 22:51 BiH - Foto

Mladi bh. matematičari nakon historijskog rezultata dočekani u Sarajevu

Na ovogodišnjoj Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi (IMO), koja se održala u Velikoj Britaniji (Bath), učenici iz Bosne i Hercegovine ostvarili su fenomenalne rezultate, osvojivši tri zlatne medalje.

Po njihovom povratku u Bosnu i Hercegovinu, na Međunarodnom aerodromu Sarajevo su ih dočekali brojni članovi porodice, prijatelji i predstavnici vlasti.

Podsjećamo na ovogodišnjoj Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi zlatnu medalju osvojili su Benjamin Mujkić iz sarajevske Druge gimnazije, Andrej Krčmar iz Gimnazije u Banjoj Lluci i Vuk Janković iz Gimnazije 'Jovan Dučić' iz Trebinja. Srebrena medalja pripada Harunu Alibegoviću iz Richmond Park International Secondary School u Sarajevu, a bronzane medalje su dobili Adnan Osmić i Naida Gavranović iz Druge gimnazije u Sarajevu.

Lideri ekipe su bili Adisa Bolić i Bojan Pažin.

Kako navode na FB stranici Udruženja matematičara KS, naši olimpijci su se družili s ambasadorom Bosne i Hercegovine u Velikoj Britaniji Osmanom Topčagićem, kao i sa Mahirom Hadžićem, jednim od najuspješnijih olimpijaca u historiji BiH, a sad profesorom na University College London (UCL) koji je nedavno osvojio jednu od najprestižnijih svjetskih nagrada "The Adams Prize".

Pored toga, ekipa se susrela s Adnan Mehonic, bivšim olimpijcem iz fizike i također profesorom na UCL, kao i sa Ali Lafcıoğlu, profesorom koji je značajno doprinio razvoju matematike u BiH.

Međunarodna matematička olimpijada je najprestižnije takmičenje na svijetu, prvi put je održana 1960., a Bosna i Hercegovina učestvuje od 1993. godine.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo