9°C
Mostar 16°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

16.09.2024 / 14:14 BiH - Trg slobode

'Zlatna vrpca' u Tuzli u znak sjećanja na prerano preminule mališane

'Zlatna vrpca' u Tuzli u znak sjećanja na prerano preminule mališane
Foto: Edin Skokić / FENA
Udruženje "PIPOL" iz Tuzle na Trgu slobode organiziralo je manifestaciju "Zlatna vrpca" kao znak podrške djeci i mladima oboljelima i izliječenim od raka i u znak sjećanja na sve prerano preminule mališane.

- Veoma je bitno da podržavamo udruženja koja se bave preventivnim djelovanjem kod ranog otkrivanja malignih oboljenja posebno kod djece, ali i svih drugih. To je važno za promociju i borbu protiv malignih oboljenja. Grad Tuzla je podržao i nabavku opreme za Pedijatrijsku kliniku UKC Tuzla, podržali smo gradnju i održavanje Roditeljske kuće u krugu UKC Tuzla. To je naša dužnost. Dakle, prevencija, rano otkrivanje i pravovremena terapija može spasiti veliki broj života - rekao je gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić.

Na Trgu slobode aktivisti udruženja i drugi građani simbolično su uz pomoć žutih kišobrana formirali "zlatnu vrpcu".

- Udruženje 'PIPOL' okuplja oko 150 članova. Prvenstveno naši korisnici su djeca i mladi izliječeni od raka kako sa područja Tuzlanskog kantona tako i iz Brčko distrikta i dijela RS-a koji ostvaruju pravo na liječenje ovdje na UKC Tuzla. Kampanja 'Zlatni septembar' podiže svjesnost o pojavi malignih bolesti u dječijem dobu. Mi smo simboličnim gestom iskazali podršku i pomoć djeci i mladima koji se trenutno liječe, ali i da iskažemo divljenje onima koji su pobijedili rak te onima koji su, nažalost, tu bitku izgubili - kaže predsjednica Udruženja "PIPOL" iz Tuzle Amra Saračević.

Prije deset godina Majda Osmanović je imala transplantaciju, a sada 12. septembar slavi kao svoj drugi rođendan i kaže da se osjeća dobro.

- U udruženju se družimo i lijepo nam je, a nadamo se da će se nekad pronaći pravi lijek. Imala sam 18 operacija zbog tumora na kičmi. Od toga je krenula leukemija, ali smo uspjeli riješiti problem. Prije godinu dana sam pronašla posao, radim i dobro je - kaže Majda Osmanović.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo