9°C
Mostar 16°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

16.09.2024 / 14:30 BiH - Bivši direktor Centrotransa

Poznat termin dženaze preminulom Muhamedu Šaćiragiću

Poznat termin dženaze preminulom Muhamedu Šaćiragiću
Foto: Centrotrans
Objavljen je termin dženaze preminulom Muhamedu Šaćiragiću, bivšem direktoru Centrotransa.

Muhamed Šaćiragić rođen je u Sarajevu 1949. godine, gdje je završio osnovno i srednje obrazovanje. Nakon više saobraćajne škole u Beogradu, diplomirao je na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu. Završio je postdiplomski studij, izborni kolegij „Management u saobraćaju i komunikacijama“. Doktorsku disertaciju odbranio je na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije 2011. godine.

Cijeli radni vijek proveo je u složenom sistemu Centrotrans, djelatnost prevoz putnika kao rukovodilac saobraćaja, zatim direktor OOUR-a, direktor Poslovnog centra, rukovodilac organizacije službenog prijevoza XIV ZOI 1984. godine i EYOF-a (European Youth Olympic Festival) 2019. godine, pomoćnik generalnog direktora RODS-a Centrotrans za djelatnost prijevoza putnika. U periodu od 1992. do 2010. godine obavljao je funkciju generalnog direktora kompanije Centrotrans.

U toku svog radnog vijeka obavljao je i druge rukovodne poslove u okviru Centrotransa. Radni angažman nastavio je kao savjetnik generalnog direktora sve do kraja 2017. godine, kada je završio svoj radni vijek u Centrotransu, koji je neprekidno trajao 49 godina. Obavljao je i fukciju predsjednika Nadzornog odbora Centrotransa.

U toku trajanja agresije na Bosnu i Hercegovnu organizovao je i vodio preduzeće Centrotrans, koje je neprekidno radilo tokom cijelog ratnog perioda. Nakon ogromnih ratnih razaranja, organizovao je obnovu i rekonstrukciju voznog parka i kapaciteta preduzeća. Odmah nakon završetka rata, u poslijeratnu obnovu preduzeća uloženo je više od 25 miliona eura - bez ikakvih donacija i druge pomoći. Omogućio je da se svi pripadnici oružanih snaga vrate nakon demobilizacije na posao u Centrotrans.

Sa adekvatnom primjenom marketinga u poslovanju obezbijedio je lidersku poziciju Centrotransa u Bosni i Hercegovini. Zaslužan je za međunarodnu afirmaciju Centrotransa i članstvo u organizaciji Eurolines.

U okviru komorskog sistema vršio je više funkcija. Između ostalog, bio je: predsjednik Odbora za putnički saobraćaj Privredne komore Jugoslavije i PZ Bosna transport, predsjednik Udruženja prijevoznika u Vanjskotrgovinskoj komori BiH, predsjednik Skupštine saobraćaja i veza Privredne komore FBiH, predsjednik Skupštine Privredne komore Kantona Sarajevo.

Jedan je od inicijatora formiranja i član izvršnih organa Asocijacije poslodavaca Bosne i Hercegovine, Udruženja poslodavaca FBiH i Kantona Sarajevo, inicijator osnivanja i prvi predsjednik Udruženja inžinjera saobraćaja i veza Bosne i Hercegovine, Viši asistent na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije Sarajevo, predsjednik Turističke zajednice Općine Novi Grad, predsjednik Upravnog odbora KUD-a „Saobraćajac“, v.d. predsjednik FK „Sarajevo“. Bio je glavni i odgovorni urednik, kao i autor Monografije “Per aspera ad astra” koja je objavljena povodom 60 godina Centrotransa.

Dženaza će se obaviti u UTORAK, 17.09.2024. godine u 16:30 sati na mezarju Ravne bakije.

Tevhid će se proučiti istog dana u 16:30 sati u Mektebu Gazi Husrev-begove džamije.

Komemoracija će biti održana u UTORAK, 17.09.2024. godine u 12:00 sati u prostorijama Bosanskog kulturnog centra Kantona Sarajevo (BKC).

(Vijesti.ba)

Izdvajamo