15°C
Mostar 20°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

03.07.2024 / 11:41 BiH - Vrhovni sud FBiH odbio reviziju Grada

Autobuska stanica pripada JKP 'Zenicatrans-prevoz putnika'

Autobuska stanica pripada JKP 'Zenicatrans-prevoz putnika'
Foto: FENA

Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine, presudom od 11. juna ove godine, odbio je zahtjev za reviziju Grada Zenica u vezi Autobuske stanice Zenica - potvrdio je Feni stečajni upravnik Javnog komunalnog preduzeća “Zenicatrans-prevoz putnika” d. d. Zenica u stečaju Samir Sunulahpašić.

Grad Zenica se žalio na presudu Kantonalnog suda Zenica od 5. septembra 2023. godine, kojom je Autobuska stanica Zenica, površine 2285 m2, upisana na spomenuto preduzeće u stečaju.

Odlukom Vrhovnog suda FBiH, sada su i definitivno potvrđene presude Općinskog suda Zenica od 17. marta 2023. godine, te i spomenuta presuda Kantonalnog suda u Zenici od 5. septembra 2023. godine, koji su bili presudili da Autobuska stanica Zenica pripada stečajnom dužniku JKP “Zenicatrans- prevoz putnika” u stečaju.

-Stanica, dakle, ulazi u stečajnu masu radi kolektivnog namirenja povjerilaca. Tako smo, nakon tri godine pravne bitke s tuženim Gradom Zenica, protiv kojeg smo 25. juna 2021. godine bili poduzeli tužbu za pobijanje pravnih radnji i ništavosti Ugovora o prenosu Autobuske stanice Zenica radi namirenja duga, a koji je sklopljen 28. 06. 2018. godine, konačno dobili potvrdu da je naša tužba bila osnovana. Presudom Vrhovnog suda FBiH, nekretnina zvana 'Autobuska stanica', površine 2285 m2, ZK 1465, pripada stečajnom dužniku JKP “Zenicatrans-prevoz putnika” u stečaju Zenica te ulazi u stečajnu masu - kazao je Sunulahpašić.

Kao operativni organ stečajnog postupka, najavio je, ovog će mjeseca zakazati sjednicu Odbora povjerilaca na kojoj će ih upoznati o ovoj konačnoj presudi.

-Na sjednici Odbora povjerilaca bit će sigurno donesene određene odluke o daljnjem postupanju u vezi sa Autobuskom stanicom Zenica, odnosno njenoj eventualnoj prodaji, što je u skladu sa Zakonom o stečajnom postupku. Prethodno će vještačenjem biti utvrđena njena vrijednost - kazao je Sunulahpašić.

Protiv gradonačelnika Grada Zenica Fuada Kasumović i njegovih 10 saradnika, koji su 1. decembra 2021. godine uhapšeni od strane Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) "zbog zlopupotreba položaja i ovlaštenja" u "slučaju Zenicatrans", pred Kantonalnim sudom u Zenici više od dvije godine vodi se i sudski postupak.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo