23°C
Mostar 31°C
Tuzla 28°C
Banja Luka 30°C
Bihać 24°C

05.07.2024 / 15:00 BiH - 'Najduži protesti u historiji - žene Srebrenice'

Izložba Ahmeta Bajrića Blicka: Majke Srebrenice su najveći heroji

Izložba fotografija Ahmeta Bajrića Blicka "Najduži protesti u historiji - žene Srebrenice" predstavlja dokumentarni projekat koji ima za cilj da pruži dubok uvid u trajnu borbu majki i žena Srebrenice za pravdu i istinu o genocidu koji se desio u zaštićenoj zoni UN-a u Srebrenici 1995. godine.

Kroz autentične fotografije, Bajrić prikazuje, snagu, dostojanstvo i upornost ovih žena dok se skoro 30 godina svakog 11. u mjesecu okupljaju na Trgu Slobode u Tuzli kako bi odale počast žrtvama i podigle svijest o zločinu koji se dogodio.

„Mnogo je tu fotografija nastalo sa ovih protesta. Zamislite, 27-28 godina, svaki mjesec one protestvuju, ja ih svaki mjesec i slikam. Svaki protest napravim od 300 do 500 fotografija. Ovdje sam probrao one najzanimljivije. Ja sam uz majke Srebrenice uvijek bio. Da li su u pitanju ovi protesti, da li obilasci stratišta, dženaze u Podrinju. Uvijek sam tu. Od prvog skupa 1997. godine pa do danas“, kaže za Vijesti.ba Ahmet Bajrić Blicko, autor izložbe.

Izložba je postavljena na Trgu Slobode u Tuzli, a otvaranje će biti večeras u 20.00 sati.

Posjetioci će imati priliku da vide fotografije koje su nastale od kraja rata u Bosni i Hercegovini pa do danas.
„Mnoge članice udruženja su umrle, nažalost. Ja sam neke ovdje i objavio. To su borci najveći. Da nije tih žena, mnogo toga ne bi bilo. One su heroji koji traže svoje porodice, a nikoga ne mrze“, doaje Bajrić.

Bajrić neće prestati fotografisati proteste majki Srebrenice.

„Dokle god budem mogao stati na noge ja ću biti uz njih. Ove godine sam na Maršu mira, nakon toga u Potočarima na dženazi“, zaključuje Blicko.

Ova izložba ne samo da se fokusira na prošlost, već također poziva na refleksiju o aktuelnim društvenim i političkim pitanjima, te naglašava važnost sjećanja i suočavanja s prošlošću kako bi se osiguralo da se slični zločini nikada ne ponove. Kroz aktivno angažovanje Izložba fotografija "Najduži protesti u historiji - žene Srebrenice" ima za cilj da podstakne dijalog, solidarnost i nadu u bolju budućnost.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo