10°C
Mostar 19°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

30.06.2024 / 23:03 BiH - Bosanska Otoka

Na današnji dan poginuo je brat legendarnog Izeta Nanića, Zlatni ljiljan Nevzet

Na današnji dan poginuo je brat legendarnog Izeta Nanića, Zlatni ljiljan Nevzet
Foto: Arhiv

Na današnji dan 30.06.1992. godine poginuo je bužimski vitez, brat našeg legendarnog komandanta Izeta Nanića, Nevzet Nanić Crni.

Tim povodom, članovi Udruženja "Nanićevi Bužimljani",u pratnji porodice Nanić posjetili su turbe šehida 505. Bužimske brigade i proučili Fatihu, a potom se uputili do Bosanske Otoke, u rejon Osmače, do mjesta pogibije rahmetli komandanta,Gazije Nevzeta Nanića.

"Posebno zahvaljujemo domaćinima, istinskim patriotama, porodici Ćordić-vlasnicima kuće u kojoj je poginuo rahmetli Nevzet.
Potrudili su se da danas u svojoj avliji dočekuju i ugoste sve učesnike današnjeg skupa. Hvala i svim mještanima koji su nas dočekali i sa nama prisustvovali sjećanju i učenju jasina i dove za rahmetli Nevzeta i sve naše aBd Šehide, te im time iskazali svoju neizmjernu zahvalnost. Sjećanje je amanet, a mi se nećemo umoriti", poručili su.

Nevzet Nanić je rođen u Bužimu 8. maja 1968. godine. Osnovnu školu završio je u Bužimu, a Srednju mašinsko tehničku u Bosanskoj Krupi. Nakon toga upisuje Fakultet brodostrojarstva u Splitu.

Bio je oženjen i otac dječaka Emira.

Prije početka rata bio je član Patriotske lige, a u okviru PDV-a bio je na dužnosti komandira voda.
Početkom rata bio je u Splitu na završetku studija. Heroj kakav jeste, odmah se uključuje u sastav jedne vojne jedinice i učestvuje u borbama na ratištima oko Bugojna i Livna.

Sredinom juna 1992. godine formira jedinicu pod nazivom “GAZIJA” i odlučno kreće na put prema rodnom Bužimu.

Nevzetu je posthumno dodijeljeno i odlikovanje Zlatni ljiljan.

Rahmetli Nevzet i njegov brat Izet Nanić pokopani su jedan do drugog u Nanića Dolini na šehidskom turbetu u Bužimu.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo