16°C
Mostar 25°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 22°C
Bihać 19°C

02.07.2024 / 16:24 BiH - Zenica

Švedska ambasadorica u BiH posjetila ZDK, ukazala na važnost borbe protiv korupcije i nasilja

Švedska ambasadorica u BiH posjetila ZDK, ukazala na važnost borbe protiv korupcije i nasilja
Foto: Press služba ZDK
Ambasadorica Švedske u Bosni i Hercegovini Helena Lagerlöf sastala se, tokom radne posjete Zeničko-dobojskom kantonu, sa premijerom Nezirom Pivićem i ministrima u Vladi te predsjedavajućim Skupštine Ćazimom Huskićem.

Premijer Pivić je informisao ambasadoricu Lagerlöf o aktivnostima Vlade, od njene prve posjete tom kantonu krajem februara ove godine. Fokusirao se na aktivnosti u oblasti borbe protiv korupcije.

Naveo je da su u međuvremenu objavljena dva elektronska registra (registar imenovanih lica i registar zaposlenih u javnom sektoru), u proceduri je donošenje zakona o prijavljivanju imovine nosilaca javnih funkcija, a Vlada radi i na kadrovskom i materijalnom jačanju Ureda za borbu protiv korupcije.

Također je informirao švedsku ambasadoricu da je Skupština ZDK, u martu ove godine, održala tematsku sjednicu o porodičnom nasilju i nasilju nad ženama.

Ambasadorica Lagerlöf je pozdravila aktivnosti Vlade u oblasti borbe protiv korupcije. Zahvalila je što je taj kanton tematizirao problem porodičnog nasilja, koji je globalni problem i zbog čega je u fokusu države Švedske. Naglasila je da je Ambasada Švedske otvorena i spremna da, zajedno sa institucijama tog kantona, realizira aktivnosti u oblasti borbe protiv nasilja u porodici.

Razgovarano je i o jačanju ekonomske saradnje Bosne i Hercegovine i Švedske. Premijer Pivić je istakao da Vlada ZDK želi biti servis privredi te pozvao investitore iz Švedske da iskoriste komparativne prednosti i svoje investicije realizuju u Zeničko-dobojskom kantonu.

- Ambasadorica Lagerlöf i premijer, kao i ministri, razgovarali su i o poboljšanju uslova za širenje biznisa na teritoriji tog kantona - saopštila je Press služba ZDK.


(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo