17°C
Mostar 22°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 18°C

05.07.2024 / 20:15 BiH - Ponovno dizanje tenzija

VIDEO / Uoči godišnjice genocida: Fotografije poginulih Srba na putu Bratunac - Potočari

VIDEO / Uoči godišnjice genocida: Fotografije poginulih Srba na putu Bratunac - Potočari
Foto: Vijesti.ba
Neposredno pred bilježavanje 29. godišnjice genocida počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici, na putu od Bratunca prema Memorijalnom centru Potočari, postavljene su fotografije na kojima se nalaze Srbi poginuli tokom proteklog rata, odnosno, poginuli pripadnici Vojske RS-a.

Podsjećamo, ovo nije prvi i jedini slučaj izazivanja tenzija na etno-nacionalnoj osnovi u manjem bh. entitetu RS, neposredno pred godišnjicu genocida u Srebrenici.


Naime, samo nekoliko dana prije obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici, 9. jula 2022. na putu koji iz Bratunca vodi ka Memorijalnom centru Potočari, također su postavljene fotografije pripadnika Vojske RS-a.

Potom je načelniku Bratunca Srđanu Rankiću stigla krivična priјava od strane Tužilaštva Republike Srpske za počinjeno krivično djelo "Javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje" iz člana 359. stav 1 KZ RS.

Podsjećamo, ove godine će smiraj u Potočarima naći 14 identifikovanih žrtava genocida iz 1995. godine. Ova godišnjica je posebno značajna, jer se obilježava prvi put nakon što je Generalna skupština UN-a usvojila Rezoluciju kojom je 11. juli proglašen Međunarodnim danom komemoriranja i sjećanja na genocid u Srebrenici.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo