08.07.2024 / 21:20 BiH - Općina Trnovo

Aarhus centar i zabrinuti građani pozvali vlasti da prekinu s nekontrolisanom urbanizacijom Jahorine

Aarhus centar i zabrinuti građani pozvali vlasti da prekinu s nekontrolisanom urbanizacijom Jahorine
Foto: Aarhus centar u BiH
Aarhus centar u BiH zajedno sa zabrinutim građanima održao je, danas ispred zgrade Opštine Trnovo, protest protiv nekontrolisane urbanizacije i krčenja šuma na Jahorini.

Protesti su organizovani da bi se apelovalo na lokalne vlasti i investitore da prekinu sa destruktivnim praksama koje ugrožavaju ekosistem planine, održivost lokalne zajednice i buduće generacije.

Protesti su također imali simboličan značaj, obilježavajući jednogodišnju borbu lokalne zajednice protiv Nacrta izmjene Regulacionog plana sportsko-rekreativnog područja Jahorina.

- Tim planom se predviđa betoniranje 20 hektara sportsko-rekreativnog područja, uključujući gradnju na parkinzima, obodima staza i preko odvoda oborinskih voda. Nužni prilazi kućama bi bili pregrađeni, a kuće bi bile zagrađene zidovima solitera na osunčanim stranama. Naselje planinskih kuća bi izgubilo svoj identitet, postajući mješavina višespratnica i planinskih kućica. Podsjećamo da su, ne tako davno, Elektrodistribucija, Vodoprivreda i JU Olimpijski centar izrazili  neodobravanje prema Nacrtu, ističući da nije u skladu s očuvanjem prirodnih resursa i specifičnosti tog područja. Međutim, prema nezvaničnim informacijama, stav Vodoprivrede je na klimavim nogama - navode iz Aarhus centra u BiH.

- Voda je posebna priča. Pritisak u cijevima nije regulisan od prošlog vijeka - kazala je Jasmina Matić, predstavnica neformalne grupe građana naselja Šator, Jahorina.

Protesti su organizovani radi očuvanja olimpijske Jahorine, koja je postala "meta građevinara koji ne vide nikakvu drugu vrijednost osim profita".

Okupljeni su izrazili nezadovoljstvo nemarnim odnosom prema jednom od najvećih prirodnih, turističkih i skijaških potencijala Republike Srpske, Bosne i Hercegovine i bivše Jugoslavije. Zahtjevi okupljenih su da se Nacrt izmjene Regulacionog plana sportsko-rekreativnog područja Jahorina na teritoriji opštine Trnovo odbaci.

Aarhus centar u BiH, uz podršku lokalnog stanovništva i udruženja, nastavlja se zalagati za zaštitu planine Jahorine i drugih prirodnih resursa.

- Pozivamo sve relevantne institucije da transparentno djeluju, kako bismo zaustavili daljnje degradiranje našeg okoliša - saopćeno je iz Aarhus centar u BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo