18°C
Mostar 25°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 24°C
Bihać 22°C

26.06.2024 / 14:55 Politika - Reakcije

Dodik: Delegate iz RS bira Narodna skupština, ne žrijeb

Dodik: Delegate iz RS bira Narodna skupština, ne žrijeb
Foto: Arhiv

Narodna skupština Republike Srpske bira delegate u Domu naroda, ne bira žrijeb, a ukoliko nešto nije kako treba, ponovite izbore, rekao je predsjednik RS Milorad Dodik.

- Neka se vidi sva farsa do kraja, koju javnost to ne primjećuje. Ovo što se dešava nije borba za Milorada Dodika, ja sam i dobio sankcije, jer sam se borio na taj način za RS, za dvotrećinsku većinu. Šta sam imao od toga. Sud BiH dva puta presuđuje po istom predmetu bez novih činjenica, treći put presuđuje onako kako traži američka Ambasada - rekao je Dodik.

Dodao je da ga žrijeb ne interesuje te da neće učestvovati u tome.

- Sada se vidi kako se izdajnički drugi ponašaju. Nije bio predmet prigovora izbor delegata, nego povrijeđena procedura da se da mišljenje neke strane u ovom slučaju, PDP-a - napominje Dodik.

On je poručio da se na nivou BiH neće donijeti nijedan zakon koji bi bio na štetu RS.

Podsjećamo, predsjednica Centralne izborne komisije BiH Irena Hadžiabdić izjavila je da će u ponedjeljak, 1. jula, biti organizovano žrijebanje za petog delegata u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Centralna izborna komisija BiH se nakon odluke Suda BiH o odbijanju žalbe SNSD-a, u vezi sa žrijebanjem za petog delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, našla u karakterističnoj pravnoj situaciji koja u izbornim ciklusima u BiH do sada nije zabilježena, izjavila je Hadžiabdić.

Hadžiabdić je pojasnila da će više detalja o žrijebanju koje je u sjedištu CIK-u zakazno u ponedjeljak, 1. juli, biti poznato nakon sutrašnje sjednice jer je jedan broj članova CIK-a van BiH, napominjući da se odluke donose kolektivno i da samo može govoriti o planovima CIK.

Podsjećamo, Sud BiH odbio je žalbu SNSD-a na odluku CIK-a koja je krajem maja ponovo priznala listić PDP-a za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

 

(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo