17°C
Mostar 23°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 22°C
Bihać 18°C

27.06.2024 / 17:17 Politika - Cijela RS u problemu

Kako su američke sankcije ogolile nemoć i pogubnost Dodikove politike

Kako su američke sankcije ogolile nemoć i pogubnost Dodikove politike
Foto: Vijesti.ba / Ilustracija

Priče o referendumu, o otcjepljenju, razdruživanju, entitetskoj liniji i tome da granica postoji, postale su samo mrtvo slovo na papiru.

Baš kao i najave povlačenja iz Oružanih snaga BiH, OSA-e, Suda i Tužilaštva, VSTV-a i Uprave za indirektno oporezivanje (UIO BIH).

Milorad Dodik ništa od najavljenog nije uradio, ali je uveliko uveo u probleme privredu i građane u RS.

- Američke sankcije prema određenim kompanijama u RS-u najviše štete zaposlenima u tim kompanijama, a koji ni nisu krivi za šta. U tim kompanijama uglavnom rade mladi, obrazovani i stručni ljudi, najvećim dijelom iz medija i IT sektora, a kojima je sada onemogućeno rješavanje egzistencijalnih pitanja, poput podizanja stambenih kredita. Sankcije te ljude i njihove porodice dovode u tešku poziciju - rekao je Višković u Doboju.

Višković dodaje da ne treba gurati glavu u pijesak i praviti se da se ništa ne dešava, jer američke sankcije nanose ogromnu štetu kompanijama i zaposlenima.

No Višković prešućuje ko je kriv što su se zaposleni u ovim kompanijama našli u ovoj situaciji!? Zar to nije guranje glave u pijesak? Jer zaposleni u ovim kompanijama nisu krivi za krivu politiku Milorada Dodika, korupciju koja se preko ovih kompanija odvija i na kraju sankcije.

Sva ova pitanja Višković adresira na pogešnu adresu, umjesto svom stranačkom šefu, svjesno pokušavajući da manipuliše građanima i uputi ih na pogrešnog krivca.

Ovih dana Privredna komoar RS u pomoć zove nivo Bosne i Hercegovine, a gradovi, općine, institucije, religijske zajednice i udruženja apliciraju za novac kod Federalnog minstarstva za izbjeglice i raseljene. Direktor Agencije za bankarstvo RS, Srđan Šuput rješenja traži na državnom nivou kojeg politika SNSD-a i Dodika godinama pokušava razvlastiti zarad jačanja entieta.

Koliko je u tome uspio najbolje pokazju američke sankcije, koje su pokazale da manji entitet koji stalno povećava svoj dug, nema kapacitet ni da se samoodrži, a kamoli za neki veći podvig.

Zato je pravi vrijeme da u RS sebi postave pitanje je li vrijeme za odlazak porodice Dodik i dolazak novih snaga na čelo stranke, nekompromitiranih i s integritetom poput aktualnog direktora UIO BiH Zorana Tegeltije.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo