18°C
Mostar 23°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 18°C
Bihać 15°C

28.06.2024 / 21:22 Politika - Državna vlast

Čović najavio sastanak u Mostaru: Da vidimo da li uopšte imamo tu koaliciju

Čović najavio sastanak u Mostaru: Da vidimo da li uopšte imamo tu koaliciju
Foto: FENA
Lider HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je da će se u ponedjeljak u Mostaru održati sastanak stranaka vladajuće koalicije na nivou BiH.

On navodi da je cilj otvoriti pregovarački proces s EU u oktobru, ali da je preduslov funkcionisanje izvršne i zajonodavne vlasti na nivou države te usvajanje Budžeta BiH.

Dodaje da bi sastanak trebao dati odgovore na neka pitanja.

- Da li uopšte imamo više tog partnerstva ili tu koaliciju, jer na puno mjesta vidimo da ona neusaglašeno funkcioniše, odnosno u javnosti ćete često čuti potpuno suprotne stavove nekih od aktera koji čine poziciju u vlasti.

I lider SNSD-a Milorad Dodik danas je potvrdio da dolazi na sastanak koalicije.

- U Evropu ne može tako što instrumentalizujete pravosuđe, kršite Ustav, zakone, propise, jer EU je skup pravila i propisa koji se poštuju, rodao je Dodik najavljujući kako će to pokušati da objasni bošnjačkim partnerima u Mostaru.

Odlazak na sastanak nedavno je za Vijesti.ba potvrdio i lider NIP-a.

- Mnoge zemlje koje su članice EU, nisu imale ovako povoljne uvjete za daljnji napredak, rast i integraciju. Dakle, nekoliko zakona koje su tehničke naravi, osim što Dodik insistira na tim sudovima u Banjaluci, zbog svog privatnog procesa, i on samo na tome insistira. Drugih prepreka nema,da se ti zakoni usvoje, da se Plan rasta dešava bržom dinamikom. I te teme će biti fokus, zbog toga se odazivam na sve moguće sastanke, pogotovo one koji se tiču funkcionisanja državne vlasti, rekao je Konaković.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo