18°C
Mostar 25°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 24°C
Bihać 22°C

26.06.2024 / 11:53 Politika - Video

Burno na startu sjednice: Himna zakočila, traže se ostavke

U toku je 12. redovna sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

U svojstvu predsjedavajućeg sjednicu vodi Dragan Mioković (NS), koji se nije naročito snašao na samom otvaranju prilikom pokušaja intoniranja himne BiH. Naime, Mioković je na početku sjednice pozvao zastupnike da ustanu, a tehničku službu da pusti himnu BiH.

No, zbog tehničkih problema, himna nije emitovana. Mioković je potom odlučio da nastavi sa sjednicom, čemu su se usprotivili opozicioni zastupnici, tražeći pauzu, dok se ne otkloni tehnički problem.

Zastupnica Alma Kratina (DF) je tražila od predsjedavajućeg da nađe rješenje za ovaj problem.

"Nemojte da se igramo cirkusa u parlamentu, ja želim i vas da zaštitim. Ovo što se sada desilo, vi kao predsjedavajući možete shvatiti kao bojkot ili atak na vas. Trebate da ovo ispitate zašto nismo počeli ovu sjednicu sa dignitetom. Nemojte dozvoliti da krenemo bez himne," poručila je ona.

Nakon toga je tehnički kvar otklonjene, te je emitovana himna Bosne i Hercegovine, a sjednica je početa pitanjem zastupnika Mahira Mešalić (DF), upućenog predsjedavajućem Miokoviću i dopredsjedavajućim Boškoviću.

- Kada ćete podnijeti ostavku. Vi ste predsjedavajući došli ovdje političkom trgovinom vezanom za sudiju Ustavnog suda BIH, za kojeg imamo mišljenje da nije imenovan u skladu sa Ustavom. Vi ste nas I Bošković uvjeravali da se sudija mora birati po etničkom principu, da ne mora imati stručnost I iskustvo, mi smo sve to dobili jasno I glasno u mišljenju Venecijanske komisije, rekao je Mešalić.

Mioković je rekao da će odgovoriti pismeno.

Inače, na sjednici bi trebao biti razmatran Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom u FBiH, Prijedlog Zakona o rudarstvu FBiH, te Nacrt Zakona o zaštiti prava na pravično suđenje u razumnom roku.

Na predloženom dnevnom redu je i Prijedlog Zakona o Gradu Novi Travnik, Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom i Nacrt Zakona o socijalnim uslugama u Federaciji BiH.

Poslanici bi se trebali izjasniti i o Nacrtu Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba, Nacrtu Zakona o građanskoj inicijativi i zaštiti građana i aktivista FBiH, Nacrtu Programa rada Predstavničkog doma Parlamenta FBiH za 2024. i Nacrtu Kodeksa ponašanja poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Također, predloženi dnevni red obuhvata i Prijedlog Odluke o pristupanju izradi Zoning plana urbanog područja Kulen Vakuf-Klisa za period od 10 godina, Prijedlog Odluke o pristupanju izradi Zoning plana urbanog područja Martin Brod za period od 10 godina, Godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH za 2023., te Informaciju o vanjskom i unutrašnjem dugu u FBiH na dan 31. decembra 2022.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo