18°C
Mostar 25°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 24°C
Bihać 22°C

26.06.2024 / 10:11 Politika - Klub zastupnika

DF traži ostavke: Venecijanska komisija dokazala - izbor Vukoje neustavan

DF traži ostavke: Venecijanska komisija dokazala - izbor Vukoje neustavan
Foto: Vijesti.ba

U zgradi Parlamenta Federacije BiH danas je održana konferencija za medije Kluba zastupnika Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Govoreno je na temu mišljenja Venecijanske komisije, koja je iznijela stav da etnička pripadnost ne može biti kriterij za sudiju Ustavnog suda.

Zastupnik Mahir Mešalić je rekao da je ovo dokaz da je izbor Marina Vukoje bio neustavan.

- To znači da, iako smo uputili molbu 24. aprila predsjednicima klubova, da to ne čine do mišljenja Venecijanske komisije, oni su znali ishod i to zanemarili ispunjavajući želje Dragana Čovića. Trojka i HDZ su izabrali ovo na način kako su izabrali. Nama su ostali još neki pravni lijekovi. Ovo smatramo pobjedom građana BIH koji se zalažu za državu koja neće biti zasnovana na etinčkom principu. Ovo je pobjeda ideje građanske države, rekao je Mešalić.

Rekao je da će danas predsjedavajućem Miokoviću iznijeti ove argumente.

- Lagao je svim građanima da ne krše poslovnik, da rade po Ustavu, rekao je Mešalić.

On je rekao da se u zemljama EU mišljenje Venecijanske komisije stavlja u rang presude suda u Strasbourgu.

- Vladajuća većina će ovo pokušati relativizirati. Da imaju imalo morala, podnijeli bi odmah ostavke, pogotovo Mioković koji je izabran na krilima Vukoje, rekao je Mešalić.

Zastupnica Alma Kratina rekla je da je ovo mišljenje Venecijanske komisije “vjetar u leđa građanskoj BIH”.

- Malo, malo dobijemo potvrdu da naša priča nije utopija.

Podsjetimo, Venecijanska komisija istakla je u mišljenju po zahtjevu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, a o načinu izbora sudija u Ustavni sud Bosne i Hercegovina, da etnička pripadnost nikako ne biti korištena kao osnov za izbor sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Također, posebno je istaknuto da se etničke kvote ili etnički paritet (2B+2H+2S) ne mogu koristiti prilikom izbora sudija u Ustavni sud Bosne i Hercegovine, jer to predstavlja diskriminaciju i podriva integritet Ustavnog suda BiH i u potpunoj je suprotnosti sa evropskim praksama.

Venecijanska komisija navodi i to da profesionalno iskustvo kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH treba biti precizirano na način da kandidati trebaju imati 10. do 15. godina profesionalnog iskustva na poziciji, sudije, profesora ustavnog prava ili advokata. (stav 34).

(Vijesti.ba)

Izdvajamo