18°C
Mostar 23°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 21°C
Bihać 17°C

26.06.2024 / 08:05 Svijet - Podvodni dron

Google Earth slučajno otkrio strogo čuvani vojni projekt SAD-a

Google Earth slučajno otkrio strogo čuvani vojni projekt SAD-a
Foto: Google Earth

Satelitski snimci s Google Eartha postali su viralni nakon što je na njima snimljen jedan od najstrože čuvanih američkih vojnih projekata - podvodni dron Manta Ray.

Plovilo se inače koristi za otkrivanje podvodnih prijetnji i dizajnirala ga je korporacija Northrop Grunman. Futuristički podvodni dron ove kompanije dio je projekta američke mornarice za razvoj nove klase podvodnih dronova koji su opremljeni kapacitetom da obavljaju duže misije, , piše britanski Daily Mail.

Letjelica je dizajnirana na način da se kreće kroz ocean bez ljudskog nadzora ili potrebe za nadopunom goriva, a ima i mogućnost hibernacije na morskom dnu.

Recimo i da je ovo prvi takav dron u novoj klasi bespilotnih podvodnih vozila dugog trajanja, velikog dometa i nezvisnost, a koja izvršavaju složene vojne operacije bez ljudskog uplitanja.

Do nedavno, njegov pionirski dizajn, bio je držan u strogoj tajnosti.

Ali kada je podvodno plovilo pušteno u more na testiranje i snimljeno na Google Earthu tokom vikenda, korisnici interneta su brzo uočili tajno američko oružje u obliku drona. Internet pamti, a fotografije su proširile brzinom munje.

Inače, kompanija Northrop Grunman objavila je u februaru i martu ove godine da su testiranja na Manti Ray kompletirana. Neki odbrambeni analitičari nagađaju da američka mornarica želi razviti bespilotnu letjelicu sposobnu za obavljanje dugih misija traženja ruskih i kineskih podmornica u morima, prenosi Jutarnji.hr.

U međuvremenu, mnogi korisnici interneta, primjećuje Daily Mail, tvrde da su satelitske snimke Mante Ray u međuvremenu uklonjene i zamijenjene s čamcima.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo