9°C
Mostar 17°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

01.07.2024 / 17:21 Svijet - Moskva

Ruski list: Pridruživanje američkih prijatelja BRICS-u zabrinjava Zapad

Ruski list: Pridruživanje američkih prijatelja BRICS-u zabrinjava Zapad
Foto: Unsplash
U izvještaju koji je objavio ruski list NEWS.ru govori se o stalnom rastu zahtjeva za pridruživanje grupi zemalja BRICS, što izaziva zabrinutost na Zapadu zbog promjena koje bi ovaj blok mogao ostvariti u odnosima između zemalja svijeta.

U izvještaju, koji su napisale Elena Vasylchenko i Marina Emelyantseva, navodi se da se broj zemalja koje se žele pridružiti BRICS-u stalno povećava, budući da su Malezija i Tajland nedavno podnijele zahtjeve za pridruživanje. Turska je, također, izrazila želju da sarađuje s ovom grupom, a razmatra se više od 30 prijava zemalja koje se žele pridružiti.

Prema ekspertima s kojima je razgovarao NEWS.ru, popularnost ove grupe izaziva zabrinutost na Zapadu, koji će pokušati opstruirati njen razvoj. Snaga ove grupe oslabit će postojeći međunarodni poredak, koji je u interesu Zapada.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naglasio je da BRICS predstavlja sredstvo za izgradnju pravednog i demokratskog međunarodnog poretka zasnovanog na principu istinske jednakosti, bez diktata i prisilnih pritisaka.

Ruski list citira turskog ministra vanjskih poslova Hakana Fidana, koji je rekao da se njegova zemlja želi pridružiti grupi, opisujući je kao alternativnu platformu za ekonomsku saradnju.

Amur Gadzhiev, direktor Centra za moderne turske studije pri Institutu za orijentalne studije Ruske akademije nauka, kaže da ideja o alternativnoj platformi za ekonomsku saradnju u potpunosti korespondira s vanjskom politikom Ankare. Napominje da zapadni partneri ne smatraju Tursku punopravnim partnerom, što je navodi na pridruživanje BRICS-u, uprkos članstvu u NATO-u i mogućim sankcijama.

Prema izvještaju, Alexander Tolmachev, zastupnik u Dumi (ruskom Parlamentu), smatra da je rastuća popularnost BRICS-a povezana s njegovom jedinstvenošću. Objašnjava da zemlje traže nove centre političke i ekonomske moći koji bi mogli zaustaviti haos u međunarodnim odnosima, što grupa pruža kroz globalnu prirodu organizacije i njenu zastupljenost u svim dijelovima svijeta.

Prema Tolmachevu, Rusija ima koristi od širenja BRICS-a. Povećanje broja zemalja članica daje joj više mogućnosti da održi ravnotežu snaga na globalnom nivou.

Vadim Kozyulin, direktor Centra Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih poslova Rusije, smatra da BRICS privlači zemlje zbog principa ravnopravnosti koji promovira. Dodao je da zemlje Globalnog juga žele preuzeti aktivniju ulogu u rješavanju globalnih pitanja. BRICS je u tom pogledu atraktivan jer ne predviđa dominaciju jedne zemlje, već se sve odluke donose konsenzusom. U organizaciju su uključene zemlje različitih religija i političkih sistema, zbog čega djeluje u korist svih.

Agencija Bloomberg navela je da je aktivna ekspanzija BRICS-a omogućila Rusiji i Kini da osvoje političke poene u njihovoj konfrontaciji sa Zapadom. Analitičari smatraju da želja sve većeg broja azijskih zemalja da se pridruže organizaciji govori o njihovom razočaranju u međunarodni sistem predvođen Sjedinjenim Američkim Državama i strukturama koje kontrolira Zapad, poput Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Bivši malezijski ministar vanjskih poslova Saifuddin Abdullah kaže da neke zemlje, uključujući i njegovu vlastitu zemlju, smatraju da se mora pronaći rješenje za problem nepravednog međunarodnog finansijskog i ekonomskog sistema. ”BRICS bi mogao biti jedan od način da se postigne neka ravnoteža”, dodao je.

Kozyulin je napomenuo da Zapad u početku nije ozbiljno shvatao BRICS, a organizacija se suočila sa kritikama da nema svoju povelju, upravljačko tijelo ili budžete za podršku svojim aktivnostima. Međutim, stvari su se nedavno promijenile jer su se počele pridruživati ​​zemlje s velikim finansijskim resursima i nezavisnom politikom, što ovu organizaciju čini privlačnom i za druge zemlje.

Prema analitičaru, Zapad, predvođen Sjedinjenim Američkim Državama, pokušat će opstruirati širenje BRICS-a. Pokušat će naglašavati njegove mane i nazivati ga klubom interesa, a ne organizacijom, uz pokušaje vršenja utjecaja na zemlje koje razmišljaju o pridruživanju BRICS-u i njihovog uvlačenja u svoje blokove, zaključio je.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo