10°C
Mostar 17°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 16°C
Bihać 14°C

25.06.2024 / 15:50 Politika - Sastanak sa Sarrazinom

Zaboravio optužbe: Dodika interesuju projekti iz Njemačke

Zaboravio optužbe: Dodika interesuju projekti iz Njemačke
Foto: X

Predsjednik RS Milorad Dodik razgovarao je danas u Palati Republike sa specijalnim izaslanikom Vlade Njemačke za Zapadni Balkan Manuelom Sarrazinom.

Govoreći o Berlinskom procesu, Dodik je naglasi da Republika Srpska nikada nije bila protiv projekata u okviru ovog procesa, ukoliko ne zadiru u Ustav BiH, saopćeno je iz Kabineta Dodika.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o aktuelnoj političkoj situaciji u Republici Srpskoj, BiH i regionu.

Podsjetimo, Dodik je prethodnih sedmica optuživao SAD, Veliku Britaniju i Njemačku za negativne aktivnosti u BIH.

- Ova posljednja nikada nije odustala od planova da okupira Balkan i potčini srpski narod. Berlin i dalje donosi odluke za rukovodstvo nekih država koje su nastale raspadom Jugoslavije – Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Sjeverne Makedonije. Srbija ima dobre ekonomske odnose sa Nijemcima, a oni su, zauzvrat, jedni od pokretača projekta „nezavisno Kosovo“. Njemačke političke elite su lagale kada su kreirale koncept oko naseljavanja Kosova. RS je gotovo potpuno okupirana od strane Njemačke. Stigao nam je nelegitimni Nijemac Christian Schmidta, koji nije dobio mandat od Vijeća sigurnosti UN da popuni mjesto visokog predstavnika u zemlji, rekao je Dodik.

On je još optužio Njemačku da vrši reviziju historije. Ipak, sudeći po današnjem saopćenju iz Kabineta, više od svega Dodika su interesovali ekonomski projekti iz Njemačke.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo