10°C
Mostar 17°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 12°C

02.07.2024 / 19:38 Politika - Banjaluka

Haos u NSRS, Višković izvrtao Salkića: 'Priznao da su u Srebrenici sahranjeni živi ljudi'

Haos u NSRS, Višković izvrtao Salkića: 'Priznao da su u Srebrenici sahranjeni živi ljudi'
Foto: Vijesti.ba
U toku desete redovne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, dok poslanici razmatraju i Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda usvojenoj na "Svesrpskom saboru", svjedočili smo besramnom govoru premijera ovog bh. entiteta Radovana Viškovića.

Naime, poslanik Ramiz Salkić je komentirao deklaraciju i naveo kako su pojedini zvaničnici iz RS-a i danas iskoristili priliku da negiraju genocid.

"Dodik je ponovo iskoristio priliku da negira genocid u Srebrenici, pretvarajući se da je pobijedio u Generalnoj skupštini UN-a. Kakva je pobjeda, svjedočimo da su jučer otvoreni dani sjećanja na zločine u Srebrenici. Višković je rekao o pijetetu za sve žrtve, a krenuo u proces poricanja, a to je put u ponavljanje zločina. To nije stvarni pijetet, jer da je stvarno suočavanje, onda bismo imali poštivanje i prihvatanje sudskih presuda, onakvih kakve jesu na bazi sudskih činjenica", kazao je.


Iskrivljujući Salkićevu izjavu kako "jesu poluživi ljudi 13. 14. i 15. jula 1995. godine ukopavani su u zemlju, to ste u pravu, tu nema nikakve dileme" predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković smatra da je Salkić "priznao da su na spomen pločama u memorijalnom centru Potočari", kako je rekao "ukopavani živi ljudi" te da je "prvi Bošnjak koji je to učinio".

"Јoš jednom je uvrijedio te ljude, jer to nisu polu živi ljudi, nego živi ljudi. Salkić je to prihvatio kao činjenicu i ja želim to da ponovim zbog zapisnika i stenograma", dodao je Višković.

Višković također navodi da je ovo izjava koja "potrvđuje sve ono o čemu se do sada pričalo".

"Salkić je nedvosmisleno potvrdio, da su tamo 'sahranjivani', ne polu živi ljudi, nego živi ljudi", smatra Višković.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo