11°C
Mostar 18°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 17°C
Bihać 13°C

02.07.2024 / 19:10 Politika - Europarlamentarka

Strik o Dodikovom dokumentu 'mirnog razdruživanja': EU i OHR ne mogu šutjeti!

Strik o Dodikovom dokumentu 'mirnog razdruživanja': EU i OHR ne mogu šutjeti!
Foto: Arhiva
Holandska zastupnica u Evropskom parlamentu Tineke Strik oglasila se na društvenoj mreži X povodom dokumenta o 'mirnom razdruživanju' objavljenom od strane predsjednika manjeg bh. entiteta RS.

Ona je navela kako na takvu neposrednu prijetnju teritorijalnom integritetu i miru BiH Evropska unija i Ured visokog predstavnika ne mogu odgovoriti šutnjom.


"Ključno je da SAD, EU i OHR hitno razviju koherentnu i vjerodostojnu strategiju odvraćanja za korištenje Bonskih ovlasti i da se prekine trenutni politički ćorsokak u BiH", zaključila je Strik.

Podsjetit ćemo, kako je Dodik i najavljivao, ranije danas e objavlje dokument o "mirnom razdruživanju" FBiH i RS. Iako, zvanični naziv mu nije takav.

Ovaj dokument bi se pred poslanicima trebao naći na 14. posebnoj sjednici NSRS koja će uslijediti po okončanju 10. redovne sjednice koja je u toku.

Dokument se službeno zove “Sporazum o regulisanju odnosa RS i FBiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom u međunarodnim aktima", a njegov kompletan tekst možete pronaći na LINKU.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo