03.06.2024 / 11:05 Svijet - "Politico"

Velike tehnološke kompanije donirale novac liberalnim strankama uoči izbora za EU

Velike tehnološke kompanije donirale novac liberalnim strankama uoči izbora za EU
Foto: Agencije
Evropski izbori su za sedam dana, ali američke velike tehnološke kompanije već su se približile političkom centru donirajući desetine hiljada dolara liberalnim strankama.

Javni podaci pokazuju da su neke od vodećih američkih tehnoloških kompanija, poput Googlea, Applea i Microsofta, donirale novac političkim think tankovima panevropskih političkih stranaka ili direktno samim strankama uoči izbora za Evropskog parlamenta.

Oni su čak jedni od istaknutijih saradnika, prema podacima koje je prikupilo tijelo koje nadzire evropske stranke i političke fondacije za 2024.

Stranka Savez liberala i demokrata Evrope (ALDE) i njen think tank, Evropski liberalni forum (ELF), bili su najpoželjniji za donacije tehnoloških divova uoči izbora koji bi mogli dovesti do porasta krajnje desnice u parlamentu, kako ankete pokazuju, prenosi Politico.

Dok neke evropske stranke, uključujući evropske socijaliste, izričito odbijaju privatne donacije, ALDE ih aktivno traži.

Sve su donacije u potpunosti legalne, a pravilo je da evropske političke stranke i fondacije mogu prihvatiti donacije do 18 000 eura godišnje, po donatoru.

Neki stručnjaci, međutim, tvrde da je to još jedan način da kompanije dobiju pristup kreatorima politike.

Donacije također dolaze u vrijeme kada su tehnološke kompanije pod velikim nadzorom u Bruxellesu i podliježu nizu novih tehnoloških propisa.

Microsoft je dao neke uvide u konkretne razloge iza svojih donacija, rekavši da je donirao "The Alliance of Her", projekt stranke ALDE usmjeren na osnaživanje žena, a također je spomenuo sponzoriranje konferencije ALDE o obnovljivoj energiji u Irskoj, dok ni Apple ni Google nisu davali komentar na svoje donacije.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo