12°C
Mostar 16°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

28.03.2024 / 09:48 Politika - Visoki predstavnik

Schmidt: Dodik zna ko je Schmidt, a Čović neka se smiri

Schmidt: Dodik zna ko je Schmidt, a Čović neka se smiri
Foto: Arhiv

Visoki predstavnik Christian Schmidt rekao je da je njegov posao da štiti ne samo postojanje BiH, nego i postojanje entiteta, te da su to nedodirljive kategorije.

"Ako neko ide u suprotnom pravcu, ja sam tu da djelujem. Može doći do krize, ali nema potrebe za tim", rekao je Schmidt.

Odgovarajući na pitanje kako lično tumači stav Dragana Čovića, lidera HDZ-a, Schmidt je za Face TV rekao: "Neka se smiri".

"Ovo nije kraj EU puta, ovo je tek početak. Pozivam i njega i Dodika da sjednemo u Laktašima, Mostaru ili Sarajevu da razgovaramo kao odrasli. Sa mnom se može razgovarati, iako i ja nekad znam burno reagovati", rekao je Schmidt.

Na pitanje šta ako Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske krene u proces otcjepljenja i ko će pobijediti, on ili Dodik, Schmidt je rekao da to ne vidi kao duel.

"Dodika znam dobro, a znam i da Dodik vrlo dobro zna ko je Schmidt", rekao je visoki predstavnik za Face TV.

Na pitanje hoće li povući ovu odluku ako Vijeće za implementaciju mira, ako stranke koje su protiv i ako EU budu protiv, Schmidt je odgovorio:

- Ako morate djelovati, najbolje je da onda uradite pravu stvar, a druga najbolja stvar je da uradite pogrešnu stvar, a najgora situacija je kad ne biste uradili ništa! Birači imaju pravo da njihovi glasovi budu prebrojani kako treba. Zato sam djelovao.

Na pitanje zašto spominje 19. april, da li nekome daje vremena, visoki predstavnik je odgovorio:

- Odluke se moraju donijeti prije raspisivanja Izbora u maju. Dakle, imamo samo april. Neće mi smetati ako stranke donesu Izborni zakon u zastupničkom domu i Domu naroda.

Ako entitet donese svoj zakon hoćete li Schmidt reagovati?

- Optimista sam! Ovo nije kriza i ne treba razmišljati o reakcijama!

Šta ako NSRS usvoji svoj zakon?

- Entitet ne može ništa uraditi van Ustava države! To im poručujem i to oni dobro znaju.

Imate li dogovoren sastanak sa Vučićem? Milanović vas je podcijenio, rekao da ste nekompetentni.

Schmidt: Ne mogu isključiti ni tu mogućnost. Vidjet ćemo! A Milanović, ko je to?

Podsjećamo, Schmidt je u utorak nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH, a što su osudili u Republici Srpskoj, dok je Čović pozvao OHR i PIC da preispitaju takvu odluku ističući da su za Hrvatski narodni sabor nametnute izmjene nepotrebne i neprihvatljive.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo