7°C
Mostar 13°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

25.04.2024 / 11:38 Politika - Predsjednik RS-a

Dodik: Igra oko članstva Kosova u VE na kraju će pogoditi samo BiH

Dodik: Igra oko članstva Kosova u VE na kraju će pogoditi samo BiH
Foto: Arhiva
Milorad Dodik, predsjednik manjeg bh. entiteta RS istakao je danas kako će igra bosanskih muslimana oko članstva, kako ga on naziva, samoproglašenog Kosova u Vijeću Evrope na kraju pogoditi samo BiH.

"Odmetničke strukture bosanskih Muslimana davno su izašle iz ustavnih okvira i odudaraju od svega što predstavlja dejtonska Bosna i Hercegovina", naveo je Dodik.

 

Nadalje, Dodik naglašava kako Komšić možda misli da je uspio nešto učiniti jer je ostao suzdržan, ali da to ništa suštinski ne mijenja, osim da je u RS-u jasna poruka da su javno pokazali da sve što rade da sačuvaju svoju ustavnu poziciju je ispravno i jedino moguće pod uslovima stalnog podmetanja i pokušaja rušenja RS i zaobilaženja procesa odlučivanja jednostranim djelovanjem.

"Svi njihovi postupci i licemjerje u vezi sa tzv. Kosovo otvara nove perspektive za RS, pa više nije tako neobično reći i očekivati ​​da to učini i RS. Za to postoje mehanizmi. Već smo se razdvojili, u svemu. Moramo formalizovati naše mirno razdvajanje, koje su bosanski Muslimani inicirali svojim jednostranim potezima i rušenjem ustavnog poretka."

Najbolje bi, kako dodaje, bilo da svi koji žive u Bosni i Hercegovini pokrenu razgovore o razdvajanju na institucionalnom nivou, jer mirna razdvojenost je činjenica i treba učiniti sve da se obezbijedi stabilnost i saradnja na način koji je to moguće.

"Ne možemo biti u zajednici sa onima koji nas stalno doživljavaju kao neprijatelje i čine sve da jačaju neprijateljstvo i mržnju prema srpskom narodu. Nije prirodno. Takva zajednica ne može opstati i stoga se raspada", zaključio je Dodik.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo