6°C
Mostar 11°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

25.04.2024 / 12:42 Politika - Predsjednik RS-a

Dodik ljut zbog susreta Trojke s PIC-om: Neće proći...

Dodik ljut zbog susreta Trojke s PIC-om: Neće proći...
Foto: Vijesti.ba
Predsjednik manjeg bh. entiteta RS Milorad Dodik smatra kako je jedini cilj "besmislenog sastanka" Trojke sa ambasadorima PIK-a skidanje odgovornoisti sa donošenja odluka koje su potrebne BiH ako želi opstati.

"Njihov bijeg pod međunarodnim okriljem neće ići kako su zamislili", ističe Dodik pa nastavlja:


"Ako je njihova trajna opredijeljenost da, kako kažu, iz trenutne krize izađu međunarodnim angažmanom, onda nemaju o čemu da razgovaraju sa Republikom Srpskom i predstavnicima institucija, a sa PIK-om mogu samo pregovarati kako da definitivno izaći iz Daytonske Bosne i Hercegovine jer su jednostranim djelovanjem pokazali da su već krenuli u te procese."

Mišljenja je i kako će se, ako žele da dejtonska BiH opstane, vratiti u ustavne okvire i institucije u kojima nema mjesta za strane predstavnike.

"Mogu da izvode šta žele, ali ne do kada žele. Međunarodni intervencionizam je nanio toliko zla svim narodima koji žive na ovim prostorima i Republika Srpska nam neće dozvoliti da se vratimo u vrijeme kada je strana kabadahija diktirala kako ćemo živjeti", istakao je te zaključio:

"Ovo nije Bosna i Hercegovina po kojoj su oni djelovali i nije vrijeme kada je bilo moguće učiniti ono što lažljivi Šmit danas pokušava. Svi to znaju. Neki još šute o ovoj činjenici, ali je pitanje kada će se početi oglašavati. Republika Srpska vodi svoju politiku odgovorno i ide svojim putem."

(Vijesti.ba)

Izdvajamo