9°C
Mostar 14°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 10°C

26.04.2024 / 19:23 Politika - Sarajevo

Konaković sa delegacijom Grupe prijateljstva Saveznog parlamenta Republike Austrije

Konaković sa delegacijom Grupe prijateljstva Saveznog parlamenta Republike Austrije
Foto: MVP BiH
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković danas je sa delegacijom Grupe prijateljstva Saveznog parlamenta Republike Austrije razgovarao o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH nakon što je Evropska komisija donijela odluku o otvaranju pristupnih pregovora.

Konaković je članovima austrijskog Paralmenta poželio srdačnu dobrodošlicu i ugodan boravak u BiH, te zahvalio Republici Austriji na sveukupnoj pomoći i podršci koju je do sada pružila BiH na bilateralnom i multilateralnom planu naglasivši dobre bilateralne odnose između dvije države koje su historijski i ekonomski tradicionalno povezane.

Naglasio je da između BiH i Austrije nema otvorenih pitanja.   

Konaković je istakao da Bosna i Hercegovina geografski i ekonomski, nedvojbeno pripada ujedinjenoj Evropi, a da i dalje na putu ka članstvu u EU "trebamo razumijevanje i dobru volju prijateljskih država imajući u vidu specifičnu situaciju u kojoj se BiH nalazi i opterećenoj i bremenitoj političkoj i ekonomskoj svakodnevici".

Konaković i članovi delegacije Grupe prijateljstva Saveznog paralmenta Austrije razgovarali su i o putu koji je još pred političarima BiH, o onome što je još neophodno učiniti da bi BiH postala dijelom evropske porodice pri čemu je šef bh. diplomatije naglasio da je to put koji nema alternativu, ali je i istovemeno proces koji se ne smije zaustavljati, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP BiH.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo