13.03.2024 / 23:06 Politika - Crna lista

State Department nakon sankcija: Osuđujemo narušavanje mira

State Department nakon sankcija: Osuđujemo narušavanje mira
Foto: X

Glasnogovornik američkog State Departmanta Matthew Miller oglasio se na društvenoj mreži X, nekadašnjem Twiiteru, nakon što su objavljene sankcije saradnicima Milorada Dodika.

"Osuđujemo nastojanja da se potkopa mir i stabilnost na zapadnom Balkanu. Sankcioniramo tri osobe koje su omogućile neustavno obilježavanje Dana Republike Srpske, nastojanje predsjednika RS Dodika da potkopa ustavni poredak Bosne i Hercegovine", napisao je Miller.

Saradnici Milorada Dodika koji su se našli na 'crnoj listi' su Branislav Okuka, Jelena Pajić Baštinac i Srebrenka Golić.

Podsjetimo, danas je Ured za kontrolu imovine stranaca Ministarstva finansija SAD (OFAC) na listu sankcionisanih lica uvrstio tri osobe koje su doprinijele nastojanjima pojedinca pod blokadom i predsjednika RS Milorada Dodika da podriva mir i stabilnost Bosne i Hercegovine.

Organizacijom i provedbom ceremonije obilježavanja “Dana Republike Srpske” devetog januara 2024. godine što je u Bosni i Hercegovini proglašeno neustavnim djelovanjem. Ovi pojedinci pomogli su Dodikova nastojanja da podriva Daytonski mirovni sporazum i ovlasti Ustavnog suda BiH, kao i visokog predstavnika.

Savjetnik predsjednika RS Branislav Okuka izjavio je Srni da je počastvovan činjenicom da mu je američko Ministarstvo finansija uvelo sankcije i da je za njega velika stvar biti u timu ljudi sa američke "crne liste" koji predvodi predsjednik Milorad Dodik.

"Ove sankcije su samo dokaz da sam na pravoj strani zajedno sa svojim narodom, kojeg predvodi predsjednik Dodik, i još više sam spreman da sa svim svojim prijateljima i saradnicima branimo Srpsku od ataka bjelosvjetskih mešetara", poručio je Okuka.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo