18.10.2024 / 20:30 Politika - Sarajevo

Njemački Taz: Nezadovoljstvo Schmidtom doseglo novi vrhunac

Njemački Taz: Nezadovoljstvo Schmidtom doseglo novi vrhunac
Foto: Vijesti.ba
Njemački list Tageszeitung (Taz) objavio je tekst o jučerašnjim protestima ispred OHR-a.

"Stotine ljudi demonstriralo je u četvrtak navečer u Sarajevu protiv visokog predstavnika. On želi da ospori presudu Evropskog suda za ljudska prava protiv izborne diskriminacije", piše Taz i dodaje:

"Christian Schmidt mora ići", zahtijevalo je stotine Sarajlija u četvrtak navečer".

Navode da je nezadovoljstvo visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, u Sarajevu doseglo novi vrhunac. Demonstraciju je izvelo udruženje nezavisnih intelektualaca „Krug 99“, koji su uticajni u gradu, jer podržavaju nenacionalističku, multinacionalnu i multireligijsku tradiciju zemlje.

"Schmidt pokušava sve da uništi ovu tradiciju. Sada čak želi da utiče na Evropski sud za ljudska prava (ECHR) u Strazburu kako bi poništio presudu koja je tamo već donijeta u korist tužioca. U fokusu protesta je Slaven Kovačević, čiji je pravni spor oko izborne diskriminacije doveo do još jednom revolucionarne presude Evropskog suda za ljudska prava. Neki od prethodnih tužioca – kao što su predstavnici Jevreja i Roma prije 15 godina – bave se građanskim pravima i pravom glasa. Do sada, uprkos ovim odlukama, nije bilo promjena", navodi Taz.

Dodaje da se njegov pravni argument fokusira na činjenicu da je, kao stanovnik Federacije Bosne i Hercegovine, mogao glasati samo za bošnjačke ili hrvatske predsjedničke kandidate, što je ograničenje koje je ECHR također utvrdio kao diskriminatorno u njegovom slučaju.

"Sadašnji sistem favorizuje vladajuće političke elite i održava etničke podjele „koje decenijama muče našu zemlju“, rekao je Kovačević demonstrantima.

Međutim, presude u Strazburu izazvale su proteste među elitama i ekstremistima hrvatske i srpske nacionalističke stranke.

"Budući da većinu stanovništva čine Bošnjaci, nenacionalno definirani „ostali“, manjine i civilno društvo podržavaju odluku Strazbura. Oni žele da svi građani zemlje imaju jednaka prava. Na izborima u ravnopravnom sistemu ovi građani bi bili u većini. Nacionalisti, s druge strane, žele da zadrže kolektivna prava u ustavnom sistemu za svoje grupe stanovništva i tako zadrže vlastitu vlast. Ako se kolektivna prava umanjuju, prijete uništenjem zemlje", piše Taz.

Navode da je u centru protesta u Sarajevu Schmidtov stav u ovom slučaju.

"Prema demonstrantima, Schmidt staje na stranu nacionalista pokušavajući da se umiješa u presudu Evropskog suda za ljudska prava uz pomoć skupih advokata. Time napušta poziciju nestranačkog visokog predstavnika međunarodne zajednice iu toj ulozi osigurava mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini. Za Kovačevića, Schmidt podržava sisteme “koji su izgrađeni na genocidu i udruženim zločinačkim poduhvatima”, piše Taz i dodaje:

- Kritike je izazvala i činjenica da je Schmidt nedavno masovnog ubicu i bivšeg generala bosanskih Srba Ratka Mladića, kojeg je ratni zločinac UN-a u Haagu osudio kao ratnog zločinca, stavio u istu ravan sa bivšim predsjednikom Bosne i Hercegovine. Demonstranti su držali transparente i znakove koji pozivaju na prestanak Schmidtovog mandata. Ova kritika doprinosi rastućem nezadovoljstvu mnogih građana koji smatraju da Schmidt podriva napore da se izgradi nediskriminatorna, građanska država.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo