18.10.2024 / 13:24 Politika - Balkanska turneja

Leyen stiže u Sarajevo, samo BiH bez novca iz Plana rasta

Leyen stiže u Sarajevo, samo BiH bez novca iz Plana rasta

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen naredne sedmice ide na razgovore sa liderima država Zapadnog Balkana, najavljeno je iz ove institucije.

Prema zvaničnom kalendaru ona će u periodu između 23. i 26. oktobra posjetiti Albaniju, Sjevernu Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Kosovo i na kraju zapadnobalkanske turneje Crnu Goru.

Ovo će takođe biti prilika da promoviše Plan rasta, najveći paket Evropske unije do sada za region. Radi se o finansijskom paketu od 6 milijardi eura koji će se zemljama regiona raspodijeliti shodno broju stanovnika i domaćem bruto proizvodu. Zemlje će iz ovog paketa dobiti jedan dio u obliku grantova, odnosno bespovratne pomoći i drugi dio u obliku povoljnih kredita.

EK bi trebalo da prije posjete predsjednice ove institucije i formalno usvoji reformske agende za pet zemalja Zapadnog Balkana. Jedino je Bosna i Hercegovina izuzeta jer Briselu nije dostavila kompletnu reformsku agendu ali je EK dala vremena da upotpuni ovaj dokument.

"Pet od šest reformskih agendi biće usvojeno ove sedmice i to znači da isplata šest milijardi eura Plana rasta može da počne prije kraja godine", rekla je ona u Berlinu, na konferenciji za novinare nakon nedavnog samita.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo