17.10.2024 / 15:53 Politika - Schmidt sa predsjednikom Bugarske

Dayton je čvrsta osnova za integraciju BiH u Evropsku uniju

Visoki predstavnik Christian Schmidt sastao se danas sa predsjednikom Bugarske Rumenom Radevom kako bi razgovarali o aktuelnim političkim dešavanjima, fokusirajući se na reforme i izazove s kojima se Bosna i Hercegovina suočava na svom evroatlantskom putu.

Naglašavajući važnost činjenice da se Bosni i Hercegovini treba osigurati mogućnost za rast i prosperitet, visoki predstavnik je napomenuo: „Stvaranje prosperitetne budućnosti za Bosnu i Hercegovinu i njene građane je primarna odgovornost domaćih političara, a međunarodna zajednica je spremna podržati iskrene domaće napore.”

On je dalje napomenuo da sinergija između Daytona i Brisela može pomoći da zemlja krene naprijed, ali to će zahtijevati puni angažman kako domaćih tako i međunarodnih aktera. Zaključio je: “Građani već dugo vremena izražavaju podršku procesu pridruživanja, a sada je na političarima da ostvare rezultate koji odražavaju jasnu volju naroda. Dayton je čvrsta osnova za integraciju BiH u Evropsku uniju.”

Visoki predstavnik Schmidt je također izrazio zahvalnost predsjedniku Radevu za doprinos Bugarske naporima međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Bugarska podržava misiju visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu da garantira sigurnost i stabilnost države što je od ključnog značaja za jačanje stabilnosti u cijelom regionu. Predsjednik Rumen Radev je dodao da Bugarska čvrsto pomaže i napore Ureda visokog predstavnika na jačanju samih temelja demokratskog procesa provođenjem neophodnih reformi koje omogućavaju napredak Bosne i Hercegovine na putu ka EU.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo