13.10.2024 / 18:15 Politika - Nakon izbora

Efendić i SBiH ponovo u poziciji da vode Vladu KS!?

Efendić i SBiH ponovo u poziciji da vode Vladu KS!?
Foto: FENA

Predsjednik Stranke za BiH i načelnik sarajevske Općine Novi Grad, Semir Efendić ostvario je svoj najbolji izborni rezultat na prošlonedjeljnim lokalnim izborima.

Efendić je osvojio 33.578 glasa ili gotovo 75 posto glasova birača u Novom Gradu, što je najbolji pojedinačni izborni rezultat u Kantonu Sarajevo, odnosno u cijeloj Federaciji BiH.

Efendić je sa SBiH-om i na proteklim Općim izborima 2022. godine ostvario zapažen rezultat, a da je ova stranka radila i zapažen posao u Skupštini KS u prethodne dvije godine, govori i broj glasova na lokalnim izborima gdje je SBiH na diobi drugog i trećeg mjesta sa NIP-om. Da to nije stvar slučajnosti govori i izuzetno dobar rezultat njihovog zastupnika Muamera Bandića u utrci za mjesto načelnika Novog Sarajeva, gdje je s minimalnim brojem glasova izgubio od Benjamine Karić.

SBiH je još 2022. godine imao priliku učestvovati u izvršnoj vlasti na nivou FBiH i Kantona Sarajevo, no od svega su odustali zbog neprihvatanja postavljenih principa od strane drugih partnera. No već tada je SBiH, pogotovo u KS bio poželjan partner za oba bloka, a o Semiru Efendiću se govorilo kao o najozbiljnijem kandidatu za premijera KS. Nije to bio slučaj samo 2022. godine, već i mandat prije kada je Efendić ispred SDA bio najozbiljniji pretendent na ovu funkciju, ali raspoloženja u stranci nije bilo što će u kasnijim godinama skupo koštati sarajevsku SDA.

Odmah nakon lokalnih izbora krenule su priče o rekonstrukciji u Vlade KS, a u političkim kuloarima ponovo se spekuliraju o mogućem ulasku SBIH u vlast i Efendiću kao premijeru. Nema sumnje da bi SBiH bio poželjan partner i nekim strankama Trojke koje trenutno obnašaju vlast u KS, no s druge strane dosta je onih koji tvrde da je jaz između ovih političkih grupacija nepremostiv, te da bi se na nekoj od njih morao desiti ozbiljan raskol u takvoj vrsti preslagivanja. Pitanje je na kraju i koliko je Efendić ozbiljan u namjeri da nakon nesporne podrške građana u prethodnih 12 godina, preuzme odgovornost za vođenje procesa u KS i da li je za to već vrijeme ili će ono tek doći 2026. godine.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo