13°C
Mostar 17°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

15.12.2023 / 13:45 BiH - Posjetila JU Studentski centar Sarajevo

Mesihović: Formiranje ekspertne grupe prvi korak ka poboljšanju studentskog života

Mesihović: Formiranje ekspertne grupe prvi korak ka poboljšanju studentskog života
Foto: Vijesti.ba
Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, prof.dr. Adna Mesihović, sa svojim pomoćnicima, posjetila je JU Studentski centar u Nedžarićima, te se ovom prilikom sastala s direktorom ovog centra Amarom Dovadžijom i njegovim pomoćnicima, te članovima Upravnog i Nadzornog odbora, kao i sa predstavnicima studenata.

Cilj posjete je bio da se s rukovodstvom JU Studentski centar Sarajevo razgovara o izazovima s kojima se ovaj centar susreće, uslovima smještaja studenata, te budućim projektima.

Neophodne reforme

Ministrica Mesihović se upoznala sa stanjem u domu Nedžarići, te u razgovoru saznala i koji su to prioriteti za studente kako bi njihov boravak tokom studija bio što ugodniji.


„Stanje koje smo zatekli u Studentskom centru, odnosno u domu Nedžarići nije stanje kojim se možemo pohvaliti. Uslovi u pojedinim paviljonima u kojima borave naši studenti su daleko od uslova koje možemo da vidimo u centrima u regionu, ali i šire. Neophodna je rekonstrukcija smještajnih kapaciteta, kao i iznalaženje sistemskog rješenja za pitanja poslovanja Studentskog centra Sarajevo. Prvi korak Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade će biti da što hitnije oformimo ekspertsku grupu sastavljenu od eksperata s Univerziteta u Sarajevu, predstavnika studenata, Ministarstva, predstavnika Studentskog centra i stručnjaka iz drugih oblasti koji će kreirati prijedlog rješenja za trenutne probleme koje smo zatekli. Raduje nas činjenica da su predstavnici uprave centra spremni za zajedničku saradnju, a sve u cilju iskorištavanja novih prilika za projekte i aktivnosti u budućnosti koji će poboljšati studentski standard u našem Kantonu“, istakla je ministrica Mesihović.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo