7°C
Mostar 13°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 13°C
Bihać 9°C

24.04.2024 / 14:36 BiH - Ambasador SAD u BiH

Murphy: Uspjeh je postignut ne zahvaljujući, nego uprkos Dodiku

Murphy: Uspjeh je postignut ne zahvaljujući, nego uprkos Dodiku
Foto: Vijesti.ba

Lično bogaćenje, privatni džepovi, sopstveni interesi nekih lidera prepreka su razvoju energetskog sektora Bosne i Hercegovine.

To je glavna poruka kojom je bh. javnost danas na samitu u Neumu pokušao alarmirati američki ambasador u BiH Michael Murphy.

- BIH ima pred sobom nevjerovatnu priliku. Bilo je rezultata i uspjeha, tu prije svega mislim na zeleno svjetlo EU za otvaranje pregovora. Ovdje su dvojica od trojice zaslužnih za to, spremnih da razgovaraju Nermin Nikšić i Elmedin Konaković, Forto nije tu... Da prave kompromise, ne loše kompromise. To je njihova zasluga. Bilo je prepreka, znamo ko je pravio prepreke. To su prepreke da se ovdje, u ovu oblast energetike uključe eksprerit, to su privatne prepreke koje imate iz Banja Luke. Imate šansu da dobijete čistu energiju, svi u BiH, šansu ima Trebinje, a premijer RS je danas u Rusiji, rekao je Murphy i nastavio:

- Napredak koji je postignut nije postignut zahvaljujući, nego uprkos Miloradu Dodiku. Uprkos krizama koje stvara. To ako se nastavi, sve ovo što pričamo danas će postati nemoguće. Posljednji put kada sam provjerio prirodni gas nije bio ni srpski, ni hrvatski, ni bošnkački niti je pripadao ostalim. Bio je to prirodni gas. Ljudi mu pripisuju etničku pripadnost iz sopstvenog profita.

Murphy je ranije poručio kako je energetski sektor u BiH prilično neuređen i neusklađen te je pozvao na hitno djelovanje kako bi se ostvarila diverzifikacija prirodnim gasom, odnosno kako bi BiH izbjegla posljedice koje može imati zbog ovisnosti o Rusiji.

- Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, rekao je Murphy.

Dodao je da je potrebno uraditi brojne i sveobuhvatne reforme u ovom sektoru.

- Prije nego bude prekasno. Sat za BiH otkucava, rekao je Murphy te dodao da je to moguće uraditi ako politički lideri budu posvećeni tom cilju i saradnji na njegovom ostvarivanju.

- Energetski sektor je ključni faktor stabilnosti BiH. On osigurava da vam niko ne može isključiti svijetlo ili grijanje tokom zime, rekao je Murphy.

- BiH ima samo jedan gas, previše je to rizika, pogotovo jer je to ruski gas, a to država ne smije sebi dozvoliti. Benefiti od drugog izvora gasa su veliki i izazvaće nezavisnost od ruskog gasa i zbog toga nemamo više vremena i to moramo uraditi sada! To će čak izazvati i nova radna mjesta i priliku za ljude u ovoj zemlji. Energija je pokretač svega i mi moramo gledati na to kao ključni benefit takoder, rekao je Murphy na početku samita.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo