12.12.2023 / 06:10 Kultura - Foto

Izložba fotografa Samira Zahirovića: Vjerski objekti svih konfesija u BiH

Hrvatsko kulturno društvo Napredak Glavna podružnica Tuzla i Franjevački samostan Tuzla, sinoć su u Tuzli organizovali izložbu fotografija vjerskih objekata u BiH istaknutog i vrhunskog fotografa Samira Zahirovića.

Radi se o izložbi fotografija s motivima vjerskih objekata fotografisanih širom Bosne i Hercegovine posljednjih deset godina, a većina fotografija je nastala 2022. i 2023. godine. Ova izložba fotografija je inače Deveta  samostalna izložba fotografija Samira Zahirovića, ali prva koju ima u Tuzli.

“Pored portreta, moja velika ljubav u fotografiji je i arhitektura. Počelo je fotkanjem objekata u našem gradu i okolici, kada se ukaže neki lijep trenutak na nebu, lijepo nebo za fotografiju, onda uzmem aparat i odem u Breške i napravim ovu fotografiju crkve s nevjerovatnim plavim nebom. Onda sam radio dokumentovanje objekata koje je renovirala TIKA, pa je i tu nastalo nekoliko lijepih fotografija, tako da se ta kolekcija povećavala svakim danom. Tada se rodila ideja da se to malo ozbiljnije počne sakupljati i kada dođe trenutak da imam dovoljan broj vjerskih bojekata svih konfesija u BiH, da se napravi i izložba”, kaže Samir Zahirović, autor izložbe.

Zahirović odnedavno ne živi u Tuzli, nego se s porodicom preselio u Njemačku, odakle se uključio video pozivom.

„Moj prijatelj Zlatko Dukić je napisao sjajan predgovor izložbi, dok sam ga čitao, pomislio sam da sam umro“, kazao je kroz smijeh Zahirović.

Zahirović je iznimno talentovan fotograf, koji je od fotoreportera izrastao u fotografa umjetničke fotografije, kaže kritičar umjetnosti Zlatko Dukić.

„On nas je ovom izložbom obradovao, jer nije moguće okom vidjeti ove objekte na ovakav način. Na fotografijama su objekti četiri religije u BiH, što je jasna poruka da je ovdje na sceni vijekovima zajedništvo svih nacija“, kazao je Dukić.

Na izložbi je predstavljeno pedesetak fotografija nastalih na području cijele BiH.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo