04.11.2023 / 20:03 Kultura - Simboličan naziv

Promovisana zbirka priča 'Bijela tačka' autorice Amile Zonić

Promovisana zbirka priča 'Bijela tačka' autorice Amile Zonić
Foto: FENA

Promocija knjige „Bijela tačka" novinarke i književnice Amile Zonić upriličena je večeras u Art kući sevdaha u Sarajevu.

Govoreći o nazivu knjige autorica je kazala da je to bijela tačka koja se nalazila na ultrazvučnom aparatu ginekološke ordinacije na kojem je, kako kaže, prvi put vidjela svoju kćerku.



"Bila je to ta bijela tačka. Taj utisak ne mogu zaboraviti ni decenijama poslije", kazala je Amila Zonić.

Knjiga Bijela tačka sadrži 123 kratke priče ispisane na 250 stranica. Podijeljena je u četiri poglavlja, odnosno "Rani dani i radovi",



"Mladost i rat", "Od svega pomalo, za svakog ponešto" i "Mi volimo životinje, one vole nas".

"Često kažem da je ova knjiga nastajala 50 godina, ali je napisana za par mjeseci. Znači sve ono što se nakupljalo u meni. Impresije, utisci, rane, radosti, tuge... ja sam sublimirala u ovoj knjizi. Dakle moj život je u ovih 250 stranica, mada knjiga nije isključivo autobiografsko štivo. Ima neka opšta mjesta u kojima su se svi pronalazili", kazala je autorica knjige "Bijela tačka" Amila Zonić.


Amila Zonić je rođena u Tuzli, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Školovanje je nastavila 1988. godine na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu gdje je, prije početka rata, stekla zvanje diplomiranog žurnaliste. Od 1996. godine radi u Radio–televiziji Tuzlanskog kantona na poslovima urednice Dnevnika i drugih informativnih emisija.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo