27.10.2023 / 13:45 Kultura - Sarajevo

Grebović-Lendo: Danas šaljemo poruku javnosti da su biblioteke dio održivog razvoja

Grebović-Lendo: Danas šaljemo poruku javnosti da su biblioteke dio održivog razvoja
Foto: FENA

Povodom Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama u Bosni i Hercegovini koji se ove godine organizuje pod motom „Zelene biblioteke“, Univerzitet u Sarajevu danas je na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Kampusa UNSA organizovao događaj „Zasadi drvo“.

U okviru događaja predavanje o temi „Zelene i održive biblioteke“održala je Eva Hackenberg iz Goethe-Instituta u Varšavi. Predavanje u organizaciji Goethe-Instituta BiH i Biblioteka Univerziteta u Sarajevu, namijenjeno je bibliotekarima akademskih i javnih biblioteka, studentima bibliotekarstva, ali i svima koji su zainteresovani i koji žele da pristupe temi održivosti javnih ustanova.

Direktorica Biblioteke Univerziteta u Sarajevu Nadina Grebović-Lendo kazala je da Univerzitet u Sarajevu već sedmu godinu zaredom obilježava Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama u BiH.

- U obilježavanje događaja smo involvirali veliki broj biblioteka i bibliotekara koji organizuju različite sadržaje, s ciljem promocije bibliotečko – informacijskih usluga. Želimo poslati poruku javnosti da su biblioteke dio održivog razvoja i da može raditi na promociji očuvanja prirode i okoline – izjavila je Grebović – Lendo.

Uporedo sa predavanjem organizirana je i radionica za učenike osnovnih škola koji su zajedno sa bibliotekarima crtali o temi „Priroda i zelene biblioteke“, a potom su direktorica Goethe Instituta BiH Simone Voigt i direktorica Biblioteke Univerziteta u Sarajevu Nadina Grebović-Lendo zasadili drvo, kako bi poslale poruku da je priroda jednako važna za sve i da smo svi odgovorni za prirodu.

Direktorica Goethe Instituta BiH Simone Voigt kazala je da u Sarajevu, u Goethe Institutu, već postoji jedna zelena biblioteka, u kojoj se koriste savremene ekološke metode, članske kartice su u digitalnom obliku, u vidu aplikacije i ne printaju se, a sadrži mnogo literature o održivosti i ekologiji.

U Rektoratu Univerziteta u Sarajevu uporedo je održan Okrugli sto „Biblioteke i kolekcionari“, koji je imao za cilj davanje uvida u bogatstvo i važnost knjiga, istražujući odnos između knjiga i njihovih vlasnika, kao i doprinos kolekcionara bibliografskom naslijeđu.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo