23.10.2023 / 20:43 Kultura - "Mjesec knjige"

U Brčkom predstavljeno šest djela sarajevske učiteljice Elmire Helać-Mekić

U Brčkom predstavljeno šest djela sarajevske učiteljice Elmire Helać-Mekić
Foto: FENA

U okviru manifestacije "Mjesec knjige" danas je u gradskoj Biblioteci za učenike osnovnih škola upriličeno predstavljanje šest djela sarajevske učiteljice i pisca za djecu Elmire Helać-Mekić, te izveden lutkarski performans autora Sabita Agića.

- Zadovoljstvo je biti u Brčkom i predstaviti se mladoj publici. Predstavila sam četiri svoja romana „Kamen“, „Kaldrma“, „Psi sa raskrsnice“ i „Djetinstvo jednog vremena“, kao i dvije zbirke basni „Mačak vegeterijanac i žaba u štiklama“ i „Horozgrad“ - rekla je Helać-Mekić, dodavši da su njena djela nastajala baveći se temama kao što su prijateljstvo, prevencija vršnjačkog nasilja i digitalne tehnologije.

Ona navodi da kao učiteljica sve što uradi za djecu bude joj malo, a sklonost ka pisanju je imala još od ranog djetinstva i kasno se ohrabrila da izda svoju prvu knjigu. Kaže da je prvo djelo „Kamen“ bilo ostvarenje dječačkog sna.

- Nakon prve knjige, naši mali čitatelji su tražili nastavak i tako su nastala i moja druga djela - naglasila je Elmira Helać-Mekić i dodala da su već u pripremi i nova djela i to nova forma slikovnice u stripu „Sarajevska priča“ koja bi trebala izaći do proljeća, a uporedo s tim ide i roman za tinejdžere pod nazivom „Prva ljubav“ koji se bavi društvenim mrežama.

Edukativno-zabavni performans uz muziku i ples koji je danas izveden školarcima prati učitelj iz Sarajeva i lutkar Sakib Agić koji je uz blisku saradnju sa piscem približio kroz lutkarsku predstavu njena djela.

- Organizovali smo spontana druženja sa djecom i željeli smo da ona budu malo drugačija i da ih ukrasimo lutkarskim performansom sa ciljem podizanja svijesti djeci o umjetnosti te kako bi se i oni sami podstakli da rade ono što vole - rekao je Agić naglasivši da bi bili najsretiji kada bi za pola vijeka neko od sadašnje publike uradio neko djelo podstaknut današnjim lutkarskim performansom.

Edukativno-zabavni performans i predstavljanje knjiga sarajevske spisateljice za mlade Elmire Helać-Mektić biće sutra u okviru „Mjeseca knjige“ izveden i za učenike Osnovne škole u Rahiću.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo