06.10.2023 / 09:12 Svijet - Moskva

Rusija razmišlja napuštanju sporazuma o zabrani nuklearnih proba

Rusija razmišlja napuštanju sporazuma o zabrani nuklearnih proba
Foto: Reuteres

Predjsednik donjeg doma ruskog parlamenta Dume Vjačeslav Volodin rekao je danas da će parlamentarni zastupnici brzo razmotriti opoziv ratifikacije Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba nakon što je predsjednik Vladimir Putin iznio mogućnost obnove nuklearnih proba.

Nastavak nuklearnog testiranja, bilo od strane Rusije, Sjedinjenih Država ili oboje, bio bi duboko destabilizirajući u vrijeme kada su tenzije između dvije zemlje veće nego bilo kada od kubanske raketne krize 1962. godine, prenosi Index.hr.

Putin je u četvrtak rekao da ruskoj nuklearnoj doktrini nije potrebno ažuriranje, ali da još nije spreman reći da li Rusija treba da nastavi nuklearne probe.

Lider Kremlja je rekao da bi Rusija trebala razmotriti opoziv svoje ratifikacije Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba (CTBT) jer su ga Sjedinjene Države potpisale, ali nisu ratificirale.

„Situacija u svetu se promenila“, rekao je predsednik Dume Vjačeslav Volodin. "Vašington i Brisel su pokrenuli rat protiv naše zemlje".

„Na sledećem sastanku Saveta Državne dume definitivno ćemo razgovarati o opozivu ratifikacije Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba“, rekao je Volodin.

Putinove, a potom i Volodinove riječi ukazuju da će Rusija sigurno povući ratifikaciju ugovora koji zabranjuje nuklearne eksplozije za sve i svuda.

Rusija, koja je naslijedila nuklearno oružje Sovjetskog Saveza, ima najveću svjetsku zalihu nuklearnih bojevih glava.

U pet decenija između 1945. i Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba iz 1996. godine, izvršeno je više od 2.000 nuklearnih proba, 1.032 od strane Sjedinjenih Država i 715 od strane Sovjetskog Saveza, prema Ujedinjenim narodima.

Sovjetski Savez je posljednji put testirao 1990., a Sjedinjene Države posljednji put 1992. godine.

Od potpisivanja CTBT-a izvršeno je 10 nuklearnih proba. Indija je izvela dva 1998., Pakistan je također izveo dva 1998., a Sjeverna Koreja je provela testove 2006., 2009., 2013., 2016. (dva puta) i 2017. godine, prema Ujedinjenim nacijama.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo