04.10.2024 / 14:25 Svijet - Objavilo Ministarstvo zdravlja

Eksplozije u blizini aerodroma u Bejrutu, 18 mrtvih na Zapadnoj obali

Eksplozije u blizini aerodroma u Bejrutu, 18 mrtvih na Zapadnoj obali
Foto: AFP
Nekoliko eksplozija potreslo je područje u blizini aerodroma u Bejrutu. Libansko Ministarstvo saobraćaja saopštilo je da je šire područje aerodroma pogođeno najmanje jednom.

U posljednja 24 sata poginulo je najmanje 37 ljudi, dok ih je ranjeno 151, objavilo je tamošnje Ministarstvo zdravlja.

Izrael je ranije u četvrtak bombardovao centar Bejruta, nakon što su izraelske snage pretrpjele najsmrtonosniji dan na libanskom frontu u proteklih godinu dana sukoba sa Hezbollahom, militantnom grupom koju podržava Iran.

Izrael navodi da je proveo precizan vazdušni udar na Bejrut. Očevici Reutersa kažu da su vidjeli veliku eksploziju, a snage sigurnosti kažu da je meta bila zgrada u centralnoj četvrti Bejruta Bahura, blizu zgrade parlamenta.

Tri projektila su pogodila i južno predgrađe Dahije, gdje je lider Hezbolaha Hasan Nasralah ubijen prošle sedmice.

Hezbolah je i oružana grupa i politička stranka koja kontroliše veći dio južnog Libana. Sjedinjene Države je smatraju terorističkom organizacijom, dok je Evropska unija samo njeno oružano krilo stavila na crnu listu.

Iranski ministar inostranih poslova Abbas Araghchi doputovao je u Bejrut, u prvu posjetu Libanu od preuzimanja dužnosti.

Hezbolah je u četvrtak uveče izveo nove udare, gađajući salvom raketa ono što je nazvao izraelskom "bazom Sakhnin" za vojnu industriju u zalivu Haifa na mediteranskoj obali sjevernog Izraela. Najmanje osam izraelskih vojnika ubijeno je u sukobima sa Hezbolahom u južnom Libanu.

Prema statistici libanske vlade, više od 300.000 ljudi - velika većina Sirijaca - prešlo je iz Libana u Siriju u posljednjih deset dana kako bi izbjeglo izraelsko bombardovanje.

Istovremeno, najmanje 18 Palestinaca je poginulo u izraelskom vazdušnom napadu na grad Tulkarm na Zapadnoj obali, saopštilo je ministarstvo zdravstva Gaze koje vodi Hamas. Izraelska vojska ranije je rekla da je izvela napad na Tulkarm u kojem je ubijen šef mreže Hamasa u gradu.

Izrael, koji se gotovo godinu dana bori protiv Hamasa na palestinskoj teritoriji Gaze, poslao je u utorak trupe u južni Liban nakon dvije sedmice intenzivnih vazdušnih napada u sve gorem sukobu u kojem je i Iran.

Grupa sedam zemalja, koja uključuje Sjedinjene Države, Veliku Britaniju i saveznike, u četvrtak je osudila iranski raketni napad i ponovo potvrdila predanost sigurnosti Izraela. Grupa je takođe pozvala na suzdržanost, prekid vatre u Pojasu Gaze i zaustavljanje neprijateljstava u Libanu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo