04.10.2024 / 14:56 Svijet - Istok zemlje

Rusija onesposobila ogroman dio ključne infrastrukture u ukrajinskom gradu Pokrovsku

Rusija onesposobila ogroman dio ključne infrastrukture u ukrajinskom gradu Pokrovsku
Foto: Arhiva
Rusija je onesposobila oko 80 posto ključne infrastrukture u gradu Pokrovsku, ključnom logističkom čvorištu na istoku Ukrajine, dok su ruski vojnici polako napredovali, saopćio je lokalni zvaničnik u petak.

Segrej Dobjak, čelnik vojne uprave Pokrovska, kazao je da su ruske snage udaljene oko sedam kilometara od grada, koji se nalazi na raskršću cesti i željezničke pruge što ga čini važnom logističkom tačkom za vojsku i civile na istoku regije Donjecka.

Ruske snage usmjerile su neke od svojih najžešćih napada posljednjih sedmica na Pokrovsk, što bi moglo omogućiti konsolidaciju i napredovanje na prvoj liniji fronta u regiji.

- Neprijatelj nas ostavlja bez struje, bez vode, bez plina. Sprema nas za zimu, da tako kažem - izjavio je Dobrjak na nacionalnoj televiziji.

Oko 13.050 stanovnika ostalo je u gradu, a ukrajinski zvaničnici nastavljaju s planom evakuacije koji traje već nekoliko sedmica. Prije samo mjesec i pol dana grad je primio više od 48.000 ljudi, kazao je.

Rusija je nastavila napadati grad u četvrtak, lansirajući ukupno devet gliserskih bombi i ranivši četiri osobe u dva napada koji su oštetili infrastrukturu, kazao je Dobrjak.

Rekao je da su svakodnevni napadi usmjereni na energetske objekte i drugu vitalnu infrastrukturu. Skoro pola Pokrovska, deset obližnjih sela i jedan manji grad ostali su bez struje, kazao je, dodajući da je energetsku infrastrukturu "skoro nemoguće popraviti".

Procijenio je nivo uništenja na oko četiri petine kritične infrastrukture grada.

Rusija negira da napada civilnu infrastrukturu.

Više od 31 mjeseca od ruske invazije punog obima, ukrajinske snage su u odbrani, a Kijev je naredio povlačenje svojih trupa iz Vuhledara, još jednog grada na istoku. Vrhovni ukrajinski zapovjednik ove je sedmice naredio jačanje odbrane na istočnom frontu.

U petak ujutro u izvještaju o situaciji na bojnom polju, ukrajinska vojska je saopćila da su njene snage odbile 30 napada na frontu u Pokrovsku tokom prošlog dana dok se Rusija napredovala prema selima Mikolaivka i Selidove, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo