04.10.2024 / 15:19 Svijet - Iranski vrhovni vođa

Khamenei u propovijedi branio iranski napad na Izrael

Khamenei u propovijedi branio iranski napad na Izrael
Foto: IRNA
Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, održavajući rijetku propovijed petkom na arapskom jeziku, branio je ovosedmični raketni napad na Izrael koji je produbio strahove od regionalnog rata i pohvalio je prkos saveznika.

Govoreći pred desecima hiljada vjernika u džamiji u glavnom gradu Teheranu, Khamenei je rekao da naoružane grupe na Bliskom istoku "neće odustati" čak ni nakon niza izraelskih ubistava militantnih vođa.

U svojoj prvoj javnoj propovijedi petkom u skotro pet godina, Khamenei je govorio na arapskom kako bi razgovarao o borbi protiv Izraela od strane "osovine otpora" koja je povezana s Iranom, uključujući libanski Hezbollah i palestinsku grupu Hamas.

- Otpor u regiji neće posustati s ovim mučeništvom i pobijedit će - kazao je Khamenei okupljenima u džamiji Imama Khomeinija u Velikoj Mosalli, gdje su pristalice nosile portrete ubijenih vođa Hezbollaha i Hamasa.

On je pozdravio "žestoku odbranu" grupa od izraelskih snaga u protekloj godini, otkako je Hamasov napad 7. oktobra izazvao rat u Pojasu Gaze koji se otada proširio na Liban i druge dijelove Bliskog istoka.

Militanti koje podržava Teheran bili su uključeni u "logičnu i legitimnu" akciju protiv Izraela, poručio je Khamenei, i "niko ih nema pravo kritizirati", prenosi AFP.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo