26.09.2023 / 15:37 Svijet - Historijski mir?

Po prvi put: Izraelski ministar u posjeti Saudijskoj Arabiji

Po prvi put: Izraelski ministar u posjeti Saudijskoj Arabiji
Foto: The Times of Israel

Ministar turizma Izrela Haim Katz prisustvuje konferenciji UN-a i prvi je član izraelske vlade koji je posjetio Saudijsku Arabiju, dok se razgovori o normalizaciji nastavljaju, javlja ALJazeera.

Izraelski ministar turizma otputovao je u Saudijsku Arabiju na konferenciju Ujedinjenih naroda, saopštio je njegov ured, opisujući posjetu kao prvo javno putovanje u zemlju jednog člana izraelske vlade.

Dvodnevna posjeta Haima Katza Rijadu dolazi u trenutku kada Saudijska Arabija teži mogućem dogovoru uz posredovanje Sjedinjenih Država koji bi uspostavio formalne bilateralne odnose s Izraelom.

Katz predvodi delegaciju u dvodnevnoj posjeti u sklopu događaja Svjetske turističke organizacije UN-a.

"Turizam je most između nacija", rekao je Katz, prema izjavi iz njegovog ureda koju prenosi Times of Israel. “Saradnja u oblasti turizma ima potencijal da spoji srca i ekonomski napredak.”

„Radi ću na unapređenju saradnje, turizma i spoljnih odnosa Izraela“, rekao je on.

Izrael je na pragu normalizacije diplomatskih odnosa sa Saudijskom Arabijom, rekao je nedavno izraelski premijer Benjamin Netanyahu na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda.

"Nema sumnje da su Abrahamski sporazumi najavili zoru novog doba mira. No vjerujem da smo na pragu još dramatičnijeg postignuća: historijskog mira između Izraela i Saudijske Arabije", rekao je Netanyahu, referirajući se na sporazume kojima je Izrael normalizirao odnose s Bahrainom, Marokom, Sudanom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

I saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman potvrdio da su dvije zemlje na pragu normalizacije odnosa.

"Svakog dana smo sve bliži", rekao je za Fox News, ali naglasio da će sporazum uvelike ovisiti o odnosima Izraela prema Palestincima.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo