22.08.2023 / 14:31 Regija - Sjeverna Mitrovica

Kosovske vlasti dale rok za iseljenje od tri dana zaposlenicima u Bošnjačkoj mahali

Kosovske vlasti dale rok za iseljenje od tri dana zaposlenicima u Bošnjačkoj mahali
Foto: Twitter

Srpska lista saopćila je da su predstavnici lokalne vlasti u Sjevernoj Mitrovici u utorak ponovo ušli u zgradu u naselju Bošnjačka mahala u kojoj su prostorije Ureda za Kosovo i drugih tijela Vlade Srbije i obavijestili zaposlene da se u roku od tri dana moraju iseliti iz tih prostorija.

No mediji na albanskom izvještavaju da je danas Sjeverna Mitrovica pristupila Asocijaciji općina Kosova pozivajući se na izjavu gradonačelnika Shtimea Qemajla Aliu koji je pozdravio ulazak Mitrovice u spomenutu asocijaciju te istaknuo kako je taj događaj važan za kosovske institucije a da je cijeli proces u skladu sa zakonom i Ustavom Kosova.

Iz Srpske liste međutim tvrde suprotno te dodaju da predstavnici "nelegitimnog Kurtijevog gradonačelnika ne poštuju vlastite zakone i pravila" jer je dokument o iseljavanju tih prostorija dostavljen na albanskom jeziku.

"Pitamo međunarodne predstavnike poštuje li se na ovaj način njihov poziv da nelegitimni gradonačelnici rade samo administrativne poslove i ne donose političke odluke protiv građana naših općina", stoji u priopćenju iz Srpske liste.

Glavni pregovarač Srbije za dijalog s Kosovom Petar Petković rekao je da je nelegalni gradonačelnik Erden Atić danas po nalogu Albina Kurtija izravno ugrozio egzistenciju i pravo na rad za oko 40 zaposlenih koji rade toj zgradi i pružaju usluge, kako Srbima, tako i Albancima i Bošnjacima.

Europska unija i Priština postigli su Bratislavi dogovor prema kojem je Priština već smanjila broj policijskih snaga unutar i oko općinskih zgrada na pedeset posto, a trebala bi organizirati nove izbore u četiri općine na sjeveru Kosova Zvečanu, Leposaviću, Zubinom Potoku i Sjevernoj Mitrovici.

„Institucije koje se nalaze u ovoj zgradi pružaju usluge iz oblasti mirovinskog, invalidskog osiguranja za više tisuća korisnika svih nacionalnosti, dok od rada odjela Centra za socijalni rad ovisi čak 120 socijalno ugroženih obitelji", rekao je Petković.

No predstavnici vlasti u Prištini drže da je današnji ulazak u općinsku zgradu predstavnika lokalne vlasti organiziran u sklopu priprema za nove lokalne izbore koje bi u općinama za srpskom većinom trebali biti održani krajem ljeta.

Kosovski premijer Albin Kurti kazao je danas da nakon sporazuma postignutog u Bratislavi nije bilo nijednog incidenta ili nasilnog prosvjeda u četiri općine na sjeveru Kosova te dodao se u tom djelu zemlje trenutačno provodi deeskalacija situacije.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo