07.08.2023 / 11:55 Regija - Utjecajne ličnosti

Zapadni političari upozorili na ponašanje Vučića

Zapadni političari upozorili na ponašanje Vučića
Foto: Agencije
Njemački Tagesspiegel objavio je tekst pod naslovom „Rizici dalje eskalacije“: Strani političari u pismima EU i SAD traže veću distancu od Srbije“, u kojem citira pismo više stranih političara upućeno EU, SAD i Velikoj Britaniji.

Kako se navodi, Tagesspiegel je imao uvid u pismo i piše da su vodeći strani političari iz raznih zapadnih zemalja pozvali EU, SAD i Veliku Britaniju da se kritičnije odnose prema predsjedniku Srbije te da u eskalirajućem sukobu između Srbije i Kosova vide previše popustljivosti u stavu prema Beogradu.

„Pokušaji Srbije da poremeti demokratske izbore na Kosovu moraju se javno osuditi kao strano miješanje i moraju se preduzeti konkretne mjere kako bi Srbija bila odgovorna ako nastavi da podriva slobodne i poštene izbore“, navodi se u pismu vanjskopolitičkog službenika EU šefu vanjske politike EU Josepu Borrellu, državnom sekretaru SAD Anthony Blinkenu i ministru vanjskih poslova Velike Britanije James Cleverlyju, prenosi Tagesspiegel.

Kako se dodaje, pismo su, između ostalih, potpisali i predsjednici vanjskopolitičkih odbora Bundestaga Michael Roth (SPD) i američkog Senata Bob Menendez. Među autorima su i predsjednici komiteta za vanjske poslove britanskog Donjeg doma i parlamenata Češke, Ukrajine, Irske, Estonije, Latvije i Litvanije.

„Trenutni pristup ne funkcioniše“, pišu Roth, Menendez i njihove kolege.

„Tražimo da međunarodna zajednica uči iz naše prošlosti i osigura da ne vodimo politiku usredsređenu na Beograd na Balkanu“, navodi se u pismu.

Oni takođe pozivaju na to, da se „razmotri politika diplomatije odvraćanja kako bi se spriječilo dalje pogoršanje sigurnosne situacije na sjeveru Kosova“. Ne treba grditi one koji se zalažu za vladavinu prava i demokratiju.

Nedavna otkrića skladišta oružja na sjeveru Kosova i izvještaji o tekućem švercu oružja preko granice između Srbije i Kosova ističu „rizike dalje eskalacije“, prenosi Tagesspiegel.

„Kosovo je suverena zemlja i funkcionalna demokratija. Ova činjenica treba da bude osnova naše zajedničke politike prema aktuelnoj krizi“, navodi se u pismu.



Aktuelne politike EU, SAD i Velike Britanije u odnosu na Srbiju i Kosovo otkrivaju „slabe tačke u našem zajedničkom pristupu“.

Neophodno je „preispitati“ ovaj pristup. Strani političari pozivaju na „povratak na ravnotežu i proporcionalnost u ophođenju sa Kosovom i Srbijom“, piše ovaj njemački list.

Nedostatak pritiska na Srbiju nakon proizvoljnog hapšenja trojice kosovskih policajaca i neuspjeh da se oni koji su odgovorni za napade na sigurnosne snage NATO-a KFOR naglašavaju „trenutni nedostatak nepristrasnosti u rješavanju takvih problema”.

EU i SAD sprovode blagu politiku u pogledu Srbije kandidata za prijem u EU, strahujući da bi Beograd mogao da pređe na stranu Rusije.

Vučićeva vlada ne učestvuje u sankcijama Moskvi. Predsjednik Rusije Vladimir Putin uživa simpatije među srpskim stanovništvom, dok mnogi Srbi odbijaju punopravno članstvo svoje zemlje u EU, što do sada nije bilo predviđeno, zaključuje se u članku.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo