03.08.2023 / 11:23 Svijet - SAD

Trumpov advokat nagovijestio pozivanje na Prvi amandman u odbrani bivšeg predsjednika

Trumpov advokat nagovijestio pozivanje na Prvi amandman u odbrani bivšeg predsjednika
Foto: arhiv

Pravni tim Donalda Trumpa karakterizirao je njegovu optužnicu u istrazi o miješanju u izbore 2020. godine koju je proveo specijalni tužilac kao napad na pravo bivšeg predsjednika na slobodu govora.

 U slučaju nije, međutim, riječ samo o Trumpovim lažima, nego i o naporima koje je poduzeo da sruši izbore, tvrde tužioci.

Prvi obrisi potencijalne pravne i političke odbrane počeli su da se pomaljaju u nekoliko sati nakon što su optužbe otkrivene, a advokat odbrane John Lauro optužio je ministarstvo pravde da je „kriminaliziralo“ Prvi amandman, i tvrdi da se njegov klijent oslanjao na savjet advokata oko njega u 2020. Također je nagovijestio da će nastojati da uspori slučaj uprkos obećanju tužioca o brzom suđenju.

Stručnjaci, međutim, kažu da ima malo pravne vrijednosti u Trumpovim tvrdnjama o prvom amandmanu, posebno s obzirom na širinu koraka koje su poduzeli Trump i njegovi saveznici, za koje tužitelji kažu da su se preobrazili u puki govor u neuspjelom pokušaju da se ponište izbori.

Ti napori, pišu tužioci u optužnici, doveli su do narušavanja "temeljne funkcije savezne vlade Sjedinjenih Država: nacionalnog procesa prikupljanja, prebrojavanja i potvrđivanja rezultata predsjedničkih izbora".

- Da su sve o čemu se radilo bile laži ili navodne laži predsjednika Trumpa, onda bi on imao prilično dobru pravnu odbranu zasnovanu na Prvom amandmanu. Teorija optužnice je, međutim, da su govor predsjednika i njegove neistine bili dio općeg nastojanja da se ukradu izbori - kazao je Floyd Abrams, dugogodišnji advokat koji se bavi slučajevina povezanim s Prvoim amandmanom.

Lauro je u intervjuu za CNN rekao da je optužnica napad na "slobodu govora i političko zagovaranje".

- I ne postoji ništa što je zaštićenije prvim amandmanom od političkog govora - kazao je on, prenosi AP.


(Vijesti.ba) 

Izdvajamo